Etter et tungt første halvår med bakglatte ski, gleder XXL-sjef Hans Fredrik Steenbuch seg over at markedslederen i sportsbransjen er tilbake i sporet.
Endelig viser både aksjekurs, vekst og bunnlinje positive takter.
Men XXL-sjefen har ikke stor medlidenhet med investorer som spekulerte i fallet til XXL-aksjen og handlet short i selskapet.
Fra oktober 2016 til august falt aksjen fra 110 kroner til 71 kroner, men etter 11 måneder med fall har aksjen bitt kraftig fra seg utover høsten og steget 25 prosent. Dermed har short-spekulantene havnet i skvis.
– De karene ringer meg hver dag, humret Steenbuch i sin presentasjon mens han imiterte en telefonsamtale.
Han mener investorene vet lite om hva som rører seg i norsk sportsbransje.
– Det sitter internasjonale investorer og tror utviklingen i USA gjenspeiler seg i Norge, men det er ikke nødvendigvis slik at situasjonen er den samme. Nå har de sittet og handlet short i XXL.
Etter at XXL-aksjen begynte å stige, er det lite annet enn tapte penger å hente i shortposisjonen.
– Nå må de kjøpe aksjene tilbake til en høyere pris. Jeg kan dessverre ikke hjelpe dem.
1,7 prosent av de utestående aksjene i XXL er handlet short, ifølge en oversikt fra Finanstilsynet, som fører register over alle shortposisjoner som er større enn 0,5 prosent av aksjene i selskapet.
Tilbake på vekstsporet
Både aksjeverdien og XXLs resultat har hentet seg kraftig inn utover høsten.
Sportskjeden kan vise til 18 prosent totalvekst og en resultatforbedring på 18 prosent i brutto driftsresultat (ebitda).
– Vi er glade for å være tilbake med vekst etter et tungt første halvår, sier finansdirektør Krister Pedersen.
Spesielt Finland og Sverige er tilbake på sporet.
I Norge har derimot markedet vært preget av vel offensive kampanjer som har gått på bekostning av marginene.
– Når vi ser oss i speilet, ser vi at det var ikke nødvendig å kjøre så hardt. I retail handler det om å finne rette balansen. Våre marginer er ikke bare en funksjon av innkjøpspriser, men hvordan vi forvalter varebeholdningen.
Måtte selge unna på tilbud
Dårlig vinter og en kald vår har gjort at deler av beholdningen er blitt solgt ut til reduserte priser etter forrige sesong.
– Vi har hatt et høyt varelager, erkjenner Steenbuch.
Teller ned til storsalget– Sitter dere igjen med et stort varelager av vintervarer inn i neste sesong?
– Ja, men det er et velfundert sortiment vi sitter igjen med som vi ikke feier ut. Resten gikk ut i de to første kvartalene. Men det er slik at når noen sitter med høyt varelager, så dras kundefesten i gang med tilbud.
Etter flere år med mange nyetableringer, er det åpnet bare en butikk i Norge så langt i år. De minste butikkene i Norge har påvirker XXL-resultatet.
– Angrer dere på at etableringen av de minste butikkene slik som i Lyngdal?
– Nei. Vi tjener penger også på de minste butikkene, men vi satser nå på større butikker i kombinasjon med e-handel. I Østerrike ligger det potensial for flere store butikker.
XXL har en vekst på 28 prosent i netthandel. DN har i flere saker vist hvordan det er mørke skyer over de tradisjonelle fysiske butikkene. Bransjeeksperter tror hele kjeder kan komme til å forsvinne hvis det ikke blir gjort kraftige omstillinger.
– Det går veldig fort, og det viktigste nå er at samspillet mellom nett og butikker går sømløst. Vi sier nei til butikker nå som vi sa ja til for fem år siden.
DNs børskommentator Thor Chr. Jensen har tidligere skrevet at været kan forklare XXL-kursfallet i første halvår.
XXL-fallet skyldes ikke været– Det er jeg helt uenig i, kommenterer XXL-sjefen.(Vilkår)