Toppsjefbytte i XXL var som et trenerskifte i fotball. Etter en periode med svake resultater, forlater Fredrik Steenbuch toppjobben.

Inn kommer tidligere Swix-sjef Ulf Bjerknes for å gi selskapet bedre gli. Han kommer fra rollen som driftsdirektør i XXL.

– Det blir en trippel salto i XXL nå, humret Steenbuch mens han gjorde seg klar.

Og han var sannspådd. Den nye kabalen ga en umiddelbar effekt på aksjen, som er opp 13 prosent etter kort tid handel.

Med treningsklokke på armen, gjorde Ulf Bjerknes seg klar til sin første resultatpresentasjon for XXL på Alnabru onsdag morgen. I en årrekke har det vært Fredrick Steenbuch som har holdt presentasjonene. Denne gangen introduserte Steenbuch sin etterfølger som redegjorde for fremtidige strategier.

Minutter senere kunngjorde han sin egen avgang fra podiet.

– Det er ikke bra å forlate selskapet med denne aksjekursen, sier Steenbuch.

– Jeg bygget kjede i 25 år, det er nok. Jeg har ikke lenger motivasjon,

Han kom samtidig med en hyllest til journalister og analytikere som har fulgt selskapet.

– Dere har fått meg til å føle at jeg lever.

Flyplasser direkte og misbruk av markedsmakt var derimot noe han ikke ville savne.

De siste månedene har mange av nøkkelpersonene rundt Steenbuch forlatt selskapet. Dette faller på samme tid som bonusprogrammet løp ut.

– Mange har forlatt selskapet, alle av hver sin grunn. Ingen er bedt om å slutte, sa Steenbuch.

Leit

Presentasjonen ble fulgt av uvanlig mange tilhørere. Etter en tung børsnedtur, venter mange på om XXL-ledelsen har noen trylleformler i ermet.

På første benk satt XXL-gründer og styreformann Øivind Tidemandsen. Som største eier i XXL har han tatt den største smellen.

– Dette er et planlagt skifte. Da Ulf Bjerknes kom inn som operativ leder (COO), hadde Fredrik Steenbuch denne løsningen i tankene.

– Dette virker som et trenerbytte i fotball?

– Det er litt leit at det skjer på denne måten, fordi dette var planlagt før vi fikk smellen, sier Tidemandsen.

Fallende resultat

Resulatatene var på nivå med forventningene til analytikerne.

Konsernet fikk et svakere resultat ebitda med et fall fra 252 til 190 millioner som følge av lavere leverandørbonuser og en svak sommer.

Totalveksten var på fire prosent, men XXL fikk en negativ sammenlignbar vekst på seks prosent.

– Den sammenlignbare veksten er ikke tilfredsstillende. Nedgangen er drevet av markedet og en svak sommer, ikke av vår operasjonelle prestasjoner, sa Steenbuch.

Han trøster seg med at marginen fra hurtigvoksende e-handel er bedre enn de andre markedene. Han viser også at kostnadsgrep har gitt effekt selv om det påvirket topplinjen på kort sikt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.