I en tale forrige uke kom sjefen for det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, med gode nyheter om at bedringen av den globale økonomien styrker seg. 

Men IMF-sjefen satt likevel fingeren på ett punkt hun bekymrer seg for. 

Uten å nevne navn kom hun med en tilslørt reprimande mot president Trump og andre populister om at enhver dreining mot proteksjonisme vil bli slått tilbake på, ifølge Financial Times. (Bak betalingsmur)

Det har fått USAs handelsminister Wilbur Ross til å se rødt. 

Skal rette opp enormt handelsunderskudd

Ifølge Ross var talen om proteksjonisme helt klart rettet mot den nye Trump-administrasjonen. 

– Den er det. Og svaret er ganske simpelt. Vi er minst proteksjonistiske av de store landene. Vi er langt mindre proteksjonistiske enn Europa. Vi er langt mindre proteksjonistiske enn Japan. Vi er langt mindre proteksjonistiske enn Kina, sier Ross til Financial Times. (Bak betalingsmur).

Den 78-år gamle milliardinvestoren ble nominert som Trumps handelsminister og har fått i oppgave å finne måter USA kan redusere sitt enorme handelsunderskudd på 500 milliarder dollar på.

– De som praktiserer proteksjonisme

– Vi har handelsunderskudd med alle de tre stedene. Og de snakker om frihandel. Men faktisk så er det de som praktiserer proteksjonisme. Og hver gang vi gjøre noe som helst for å forsvare oss selv, selv mot de få forpliktelsene de har, så kaller de det proteksjonisme. Det er tullprat, sier Ross til avisen. 

Han anklaget Christine Lagarde og andre som forsvarer det nåværende multilaterale systemet for å beskytte et system som har vært med på å blåse opp USA sitt handelsunderskudd siden 1970. 

I sin tale sa Lagarde at verden trenger mer og ikke mindre handel og internasjonalt samarbeid, og at myndigheter verden over må forplikte seg på nytt til det internasjonale systemet. 

– En begrensning av handel vil bli et «selvforskyldt sår» som vil svekke verdiskapningskjeden, skade global produksjon og blåse opp prisene på vareproduksjon og konsumvarer, sa Lagarde forrige onsdag. 

Skal undersøke land for handelsmisbruk

I mars signerte president Donald Trump to presidentordre, såkalte «executive orders», for å avdekke handelsmisbruk og redusere amerikansk handelsunderskudd. 

Handelsminister Wilbur Ross, omtalte de to ordrene slik: 

  • Den ene vil be om en omfattende rapport, land for land og produkt for produkt, om «enhver form for handelsmisbruk og enhver ikke-gjensidig handelspraksis som bidrar til det amerikanske handelsunderskuddet». 
  • Den andre vil vektlegge å øke og forbedre innsamlingen av antidumpingtoll og utjevningstoll. Dette er avgifter knyttet til overproduksjon av varer for å selge dem billig og for å utjevne effekten av subsidier. Trump har tidligere klaget på at Kina skader USAs stålindustri ved å dumpe prisene og subsidiere eksporten, som gjør kinesisk stål så billig at amerikanske produsenter ikke kan konkurrere. Norsk laks var frem til 2012 underlagt en antidumpingtoll for eksport til USA.

Trump-administrasjonen har pekt ut 15 land som skal undersøkes spesielt, deriblant Kina, Mexico og Tyskland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Når er sausen ferdig?
00:45
Publisert: