Bærekraft er i ferd med å gå fra skryt i glansede årsrapporter til å bli business.
Norges nest største sportsutstyrsleverandør Bergans har de to siste årene slitt seg gjennom tap på utenlandsmarkeder og svingende kronekurs. Nå bygges en ny strategi for å få en fot innenfor det som kalles en sirkulær økonomi.
I konseptbutikken sentralt i Oslo henger flere hyller man vanligvis ikke finner i slike butikker. Her kan man leie skiklær, telt og store ryggsekker på helge- og ukebasis.
Like ved står også en liten gjenbruksstasjon som om det skulle være en bruktbutikk. For her er det også mulig å kjøpe brukte anorakker og allværsjakker i tillegg til nye produkter med mindre feil som er reparert.
I stedet for tradisjonelt varesalg, har utstyrsprodusenten fra Hokksund ambisjoner om utvikle tjenester som skal bli viktige for folk.
– Er det ikke fare for at dere ødelegger for den tradisjonelle forretningsmodellen?
– Min opplevelse er at vi gjør det motsatte. Vi retter oss mot andre kundegrupper med gode produkter til lav pris, sier Bergans-sjef Leif Holst-Liæker.
– Vi når en målgruppe som ellers ikke ville kjøpt. Det er bedre å leie en god sekk hos oss enn å kjøpe en billig, sier Christoph Centmayer som er ansvarlig for bærekraft i Bergans.
Bergans merker at gjenbruksstrategien øker trafikken i butikken.
– Etterspørselen er kjempestor. Varene plukkes med en gang, og vi skulle gjerne hatt flere, sier Centmayer.
I flere år har utstyrsprodusenten hatt en systue der kunder kan få reparert velbrukte jakke og bukser, og nå er systuen flyttet ut i butikken. Hensikten er å forlenge levetiden til plaggene.
– Er det miljø eller business som er driveren deres?
– Miljøet er veien vår inn, men vi tror at det kan ligge et kommersielt potensial også. Vi tror dette øker kundetilfanget samtidig som det kan ligge en mulighet i second hand, svarer Holst-Liæker.
Det enkle vinner
Tidligere har Hennes & Mauritz startet innsamling og gjenbruk av tekstiler, mens Filippa K driver utleie av klær.
Bærekraftsrådgiver Kia Luise Klavenes i Pure Consulting bistår virksomheter med å utvikle egne strategier for sirkulær økonomi og mener det er et stort forretningsmessig potensial.
Undersøkelsen «The Nordic Market for Circular Economy», som Pure har utarbeidet i samarbeid med svenske Sustainable Brand Insight, viser at majoriteten av nordiske forbrukere og bedrifter begrenser sirkulær økonomi til å handle om resirkulering av avfall.
– Vi ser av undersøkelsen at det er et marked for sirkulære tjenester og produkter, men at det er forbrukerbarrierer spesielt for å bli en del av delingsøkonomien, sier Klavenes.
Hun mener at selskapene som klarer å forenkle vil bli vinnerne.
– Det handler om å utvikle sirkulære løsninger som er lett tilgjengelige, oppleves trygge og som er lette å ta i bruk, påpeker Klavenes.
For at gjenbrukskonsepter skal gi verdi, mener hun det er viktig å inkludere flere sider den sirkulære økonomien. Det gjelder å lykkes både innen såkalt «upcycling» hvor det designes produkter av større verdi, økt bruk av resirkulert materiale i nye produkter og forlengelse av produktenes levetid.
– Vi er blitt mer kreative på hva vi kan gjøre med gamle jakker og stoffrester, sier Holst-Liæker.
Forventer nytt underskudd
Bergans har de siste to årene slitt med lønnsomheten. For 2015 ble det bokført et underskudd på 17 millioner kroner av en omsetning på 752 millioner kroner.
– Den underliggende lønnsomheten er forbedret, men på grunn av engangseffekter knyttet til restrukturering i USA og Russland blir det sannsynligvis også et underskudd for 2016, sier Bergans-sjefen.
Sverige og Tyskland er de største markedene utenfor Norge for Bergans som har en eksportandel på 35 prosent. Russland og USA videreføres nå med eksterne partnere.
– Vår prioritet nå er å vokse internasjonalt med vekt på Europa og med bærekraftstjenestene, sier Holst-Liæker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.