Petter Murens eventyr startet med en hobby-interesse for radiostyrte fly. Men våren 2008 satset han og tre andre gründere på en blodig alvorlig virkelighet, nemlig utvikling av militære minidroner. De skal fly i forveien og sende film hjem, og redde soldater fra å vandre inn i bakholdsangrep. Prosjektet var teknisk utfordrende og krevde teknologi som ennå ikke fantes, men blant de aller første som så potensialet var gründeren Geir Førre, som gikk inn som storinvestor i Prox Dynamics i Asker. 

Dronene ble en suksess, og i november kjøpte amerikanske Flir Systems selskapet for drøyt én milliard kroner.

Dermed fikk Førres investeringsselskap Firda et resultat på hele 309 millioner kroner i 2016, viser årsregnskapet. 

– De skal investeres igjen, sier Førre, som ikke tok ut én krone i utbytte.

Tar tid å investere så mye

2016-resultatet løftet Førres «krigskasse» til mer enn 500 millioner kroner, og det kan komme norske teknologigründere til gode. For såkalt «smart» og risikovillig kapital er svært ettertraktet. 

– Geir bruker pengene på å skape nye ting, er full av energi, og kombinerer unik teknisk innsikt med dyp kommersiell forståelse, sier Tellef Thorleifsson, partner i venturekapitalselskapet Northzone. 

Firdas årsregnskap viser at han blant annet har investert 15 millioner kroner i sensorselskapet Disruptive Technologies, åtte millioner kroner i miniradarene til Novelda og 6,5 millioner kroner i radonvarslerne til Airthings. Totalt hadde han rundt 50 millioner kroner investert i ulike gründerselskaper og investeringsfond ved årsskiftet, mens kontant og fondsbeholdningen altså var omtrent ti ganger større. 

– Noe er allerede investert i eksisterende porteføljeselskaper, men det tar tid å investere så mye når man går inn tidlig i selskaper. Det tar litt tid før de trenger så mye kapital, sier Førre.

Førre skal altså investere mer, men vil ikke peke ut spesielle teknologityper han har tro på. 

-Jeg er litt agnostiker når det gjelder segmenter. Jeg ser etter teknologien jeg tror blir mer relevant i tiden fremover og mennesker som har energi til å være med på det. Og det er en fordel om jeg forstår teknologien godt, sier han.

Vant og gamblet alt på to hester

Førres investeringsformue ble etablert i 2005, da han var gründer og administrerende direktør i radiobrikkeselskapet Chipcon, som ble solgt for drøyt en milliard kroner til Texas Instruments. Mens mange nordmenn velger forutsigbare investeringer i eiendom, pløyde Førre alt inn i Prox, samt hans neste gründerprosjekt, Energy Micro. 

– Kassen gikk nesten tom. Det var unødig høy risiko, sier Førre nå.

Men begge deler ble gullkantede investeringer. Energy Micro, som utviklet datakomponenter som bruker ekstremt lite strøm, ble solgt til Silicon Labs i 2013. Den endelige salgssummen ble avgjort av utviklingen de neste årene, og en hyggelig sluttbetaling kom i fjor. 

– Det så ut som vi skulle få litt under en milliard kroner totalt, men vi endte vel på rundt 1,1 milliarder kroner. Det viser at utviklingen har vært bra for kjøper, og det er jo hyggelig, sier Førre om totalsummen for alle aksjonærene.

Salget avkom i stand etter at Førre «møtte veggen». Han kom seg fort på bena, men har nå lagt gründerkarrieren på hyllen, til fordel for rollen som svært aktiv investor.

Trenger flere slike

Førre har tidligere understreket at det er teamet bak Prox Dynamics som skal ha æren for suksessen, men ifølge Thorleifsson Northzone bidrar Førre gjerne til andres suksess, og han var styreformann i Prox. 

– Geir trives med å ta en veldig aktiv rolle og jobber tett med gründeren, sier Thorleifsson.

Thorleifsson viser til et oppslag i Dagens Næringsliv nylig, der det kom frem at investeringen i norske selskaper er sitt laveste nivå på 25 år, mens det investeres friskt i boliger. Han mener vi trenger mer risikovillig kapital og flere gründere som Geir Førre og Alf Bjørseth, som har solgt selskaper og bruker pengene og erfaringene på å bygge nye.

-Vi trenger flere engelinvestorer som har kapitalbase av en viss størrelse, sier han.

Førre sier han ikke kjenner til investeringsnivået i norske bedrifter generelt, men mener interessen for unge teknologiselskaper har vært økende. 

– Det er mer populært å investere i tidligfaseselskaper enn på lang tid. Det er nesten så jeg tenker det er litt for mange. Det er investorer som søker bedre avkastninger og noen vil nok brenne seg, sier Førre.

Litt flaks

Svært få får oppleve tre milliardsalg, slik som Førre. Men han gikk også på solid smell i et solenergiselskap for noen år siden. 

-Jeg har hatt litt flaks og regner ikke med å være like heldig hele veien. Men jeg er veldig opptatt av at det skal bli en hyggelig reise uansett, selv om det ikke vokser inn i himmelen. Jeg vil unngå at man bare må trekke ut pluggen og heller finne et liv videre for det man lager, sier han.

– Er det mulig å gjenta suksessene? 

-Som entreprenør er svart nei for meg. Jeg har sluttet. Men jeg blir skuffet hvis det ikke kommer nye suksesser ut av investeringsporteføljen, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.