Norske Gelato henter inn 20 millioner dollar, tilsvarende 164 millioner kroner, i frisk kapital for å finansiere global vekst og utvidelser av tilbudet. Dette er trolig rekord i enkeltemisjon for et norsk tech-oppstartsselskap.

-Vi er privilegerte som deler samme visjon med alle eksisterende aksjonærer, sier gründer og administrerende direktør Henrik Müller-Hansen.

Han forteller at emisjonen var fulltegnet av deres aksjonærer etter to uker, men at SEB pensjonsstiftelse kom inn som nye aksjonær og gikk inn med den største andelen i emisjonen.

Selskapet ønsker ikke å gå ut med prisingen, men etter det DN erfarer at det er en hyggelig utvikling for aksjonærene prismessig. Ved forrige emisjon i 2015 ble selskapet priset til 1,5 milliarder kroner og dette er trolig Norges høyest prisede oppstartsselskap nå.

Henrik Müller-Hansen (45) grunnla Gelato som 34-åring, i 2007. Selskapet har hovedkontorer på Fornebu.
Henrik Müller-Hansen (45) grunnla Gelato som 34-åring, i 2007. Selskapet har hovedkontorer på Fornebu. (Foto: Sebastian S. Bjerkvik)

«Gratis» maskiner til tre milliarder

Det som trekker investorene til Gelato er muligheten til å bli trykkeribransjens svar på Airbnb. De eier nemlig ikke noe trykkeri.

– Nå har vi koblet maskiner til Gelato verdt tre milliarder kroner, men takket være delingsøkonomien har vi ikke investert en krone i maskiner, sier Müller-Hansen.

Gelato er en trykkeritjeneste som retter seg mot både privat- og bedriftsmarkedet. For privatpersoner trykker selskapet blant annet invitasjoner, takkekort og fotobøker. For bedrifter kan de ta hele trykkerijobben, for eksempel knyttet til brevark, visittkort, rapporter med mer. Gelato leverer varer som er produsert på lokale trykkerier i 73 land, og skal i løpet av sommeren utvide til 100 land. I fjor økte antallet globale aktører i kundebasen fra seks til 70, og nå trenger de midler for å trappe ytterligere opp.

Müller-Hansen er overbevist om at denne modellen vil endre trykkeribransjen.

– Industrien er for ineffektiv, det er for dyrt, det tar for lang tid og er dårlig for naturen. Det er en den visjonen alle aksjonærer deler, sier han.

I august 2016 holdt Gelatos markedsdirektør, Christian Sæterhaug, et innlegg på Delingsøkonomikonferansen. På skjermen bak ham er anbefalingen til gründerkolleger krystallklar: «Global from day 1».
I august 2016 holdt Gelatos markedsdirektør, Christian Sæterhaug, et innlegg på Delingsøkonomikonferansen. På skjermen bak ham er anbefalingen til gründerkolleger krystallklar: «Global from day 1». (Foto: Fredrik Bjerknes)

Norge trenger vekstkapital

At et norsk oppstartsselskap henter 20 millioner dollar for å bli store, gleder Erling Martmann-Moe, partner i Alliance Venture. Han driver selv med venturefinansiering i en relativt tidlig fase, og mener kapitaltilgangen der er blitt ganske bra i Norge. Men han mener markedet er svakere når det gjelder store penger for å gi gass for å kapre globale markedsandeler – såkalt «vekstkapital».

– Det er viktig med vekstkapital hvis vi ønsker å få store selskaper med mange ansatte, og at de ikke bare selges ut men videreutvikles og finansieres i Norge, sier han.

Han sier dette temaet nå diskuteres mye.

– Det er en betydelig runde og veldig positivt, sier Tellef Thorleifsson i Northzone, som blant annet har investert i Spotify.

Han mener kapitaltilgangen for it-relaterte selskaper er blitt god.

– Det er mange som viser interesse og prisingen av selskapene har gått opp. Og for selskaper i senere faser, som Gelato, er kapitalmarkedet internasjonalt, sier han.

Til 23.000 ansatte

Blant kundene er Hydro Extruded Solutions, som omfatter 23.000 av aluminiumskjempen Norsk Hydros 35.000 ansatte.

– Vi kan trykke på en knapp, så får vi sendt ut plakater til alle våre 100 fabrikker, sier kommunikasjonsdirektør Hilde Haugen Kallevig, om hvorfor de har valgt Gelato.

Tidligere ville alle plakatene blitt trykket i Sverige, men nå trykkes de i nærheten av målet, og sparer dermed både tid, penger og miljøet. Gelato mener deres modell kutter transporten med 90 prosent og halvere mengden som trykkes, fordi mye i dag trykkes sentralt i store kvanta og blir utdatert mens det ligger på lager.

Kallevig venter å spare penger, men trekker særlig frem at Gelatos skyløsning gir sentral kontroll over merkevaren, samtidig som den åpner for lokal tilpasning når lokale enheter sender bestillinger.

Det har tatt tid å få alt på plass, men Kallevig sier Gelato har tatt raskt fatt i tekniske utfordringer, og at det vanskeligste er endringene i måten å jobbe på internt.

– Man må ha interne ambassadører og bruke mye tid på opplæring, sier hun.

Men etter en pilottest er det nå obligatorisk å bruke Gelato til trykksaker i de 40 landene denne delen av Norsk Hydro har virksomhet.

– Vanskelig å kopiere

Da Müller-Hansen startet Gelato var det en tjeneste der privatkunder kunne bestille gratulasjonskort og andre hilsener. Dette området har vokst solid, og bidro sterkt til at Gelato doblet omsetningen til 336 millioner kroner i 2016. Denne delen er dessuten solid lønnsom, men de siste fem årene har selskapet satset stadig hardere på globale bedrifter, som er et mye større marked.

Da gründeren startet Gelato var det en tjeneste der privatkunder kunne bestille gratulasjonskort og andre hilsener.
Da gründeren startet Gelato var det en tjeneste der privatkunder kunne bestille gratulasjonskort og andre hilsener. (Foto: Optimalprint.no)

Vi har investert nærmere 30 millioner dollar i å bygge nettverket og plattformen til Gelato Globe, sier Müller-Hansen, som sier mer enn halvparten er bygget på overskudd fra egen drift.

Han sier det er svært krevende å få alt til å spille sammen, men at dette også gjør det vanskelig for andre å kopiere tjenesten. Han sier trykkeribransjen globalt har omtrent seks ganger så stor kapasitet som etterspørselen.

– I konsumentmarkedet har du en haug med spillere, men i bedriftsmarkedet er det så vidt jeg vet bare Gelato som kan støtte global distribusjon med lokal produksjon, sier Müller Hansen.(Vilkår)