Google er selskapet med slagordet «Don’t be evil». Nå tar den norsk-islandske gründeren Jon von Tetzchner bladet fra munnen, og forteller i et blogginnlegg på Vivaldis nettsider om hvordan han opplever at Google er endret.

– Det er veldig synd, for jeg har kjent disse gutta lenge, og jeg liker dem. De begynte på en veldig positiv måte, men jeg opplever at selskapet har hatt en kjedelig utvikling og nå tar enda et skritt til å bli noe annet, sier von Tetzchner til DN.

Von Tetzchner var en av gründerne i nettlesersuksessen Opera, og ledet selskapet i 15 år frem til 2010. Etter han forlot Opera startet han nettleseren Vivaldi. Disse er konkurrenter til Googles egen nettleser, Chrome.

«Sabotasje»

Googles image er blitt utfordret de siste årene, med saker om skatteplanlegging og en gigantisk bot på 2,4 milliarder euro fra EU for misbruk av den dominerende søkemotoren til å fremme egen shoppingplattform.

I blogginnlegget skriver von Tetzchner at Google har brukt andre nettjenester og sitt eget reklamenettverk Adwords til å stikke kjepper i hjulene på dem.

– Det er jo en form for sabotasje, sier von Tetzchner til DN.

Stengt uten varsel

Von Tetzchner sier Vivaldi opplever at mange av Googles populære nettjenester slutter å fungere hvis man besøker dem med en nettleser som forteller at den er «Vivaldi», men at alt fungerer når de bare oppgir et litt annet nettlesernavn.

Han mener det er vanskelig å se noen annen grunn enn sabotasje, og viser til at kjernen i Vivaldi er basert på Googles egen teknologi, og at Googles tjenester dermed bør fungere godt sammen med Vivaldi.

Men det som fikk von Tetzchner til å skrive blogginnlegget var at Vivaldis konto hos Adwords uten forvarsel nylig ble frosset, og ikke ble åpnet igjen på tre måneder. Adwords er Googles mektige reklamenettverk, en viktig reklamekanal for mange aktører.

– Det er veldig spesielt. Jeg vil forvente at du har en veldig klar begrunnelse hvis du stenger noen ute fra verdens største reklamemarked, sier von Tetzchner, som sier de kun fikk vage svar fra Google.

«Suspenderer ingen»

Von Tetzchner sier det var svært vanskelig å få noen begrunnelse fra Google, og at de etter hvert mottok krav om endringer på nettsiden som ikke virket som rimelige grunner til stenging. Hans sier de blant annet fikk krav om å legge informasjon om avinstallasjon rett ved siden av nedlastingsknappen, noe Google ikke gjør selv.

– Vi suspenderer ingen fra Adwords fordi de kritiserer oss. Vi gjør tiltak mot nettsteder som strider mot retningslinjene våre for nedlasting av programvare, som er der for å sikre at brukerne våre vet nøyaktig hva de laster ned og at installasjonsprosessen er trygg og enkel å forstå. Og vi følger de samme retningslinjene for våre egne produkter, skriver kommunikasjonssjef Charlotte Ekholt i Google Norway i en epost til DN, som svar på Tetzchners påstander.

«Viser oss respekt»

Von Tetzchner sier Vivaldi nærmer seg én million brukere. Googles Chrome-nettleser er markedets ledende nettleser, og er svært mye større.

– Jeg ser på det slik, at de er villige til å gjøre ting som er litt over kanten for å stoppe oss fra å vokse. Det indikerer at vi gjør noe riktig. Det viser at de respekterer oss som konkurrent, sier von Tetzchner.

Han understreker at det «ikke er noe galt i å ha markedsmakt»

– Men når et selskap kommer i den monopolposisjonen Google har, så kan du gjøre en del ting du ikke bør gjøre. Og så har de falt for fristelsen, sier von Tetzchner.(Vilkår)