Lars Kristian Lindberg har tatt en av de mest utfordrende toppjobbene innen norsk handel: Skape lønnsomhet i det tapstyngede sportskonsernet Gresvig som har havnet i en kinkig toerposisjon bak XXL.

Den tidligere Rema-toppen har en måned bak seg som toppsjef i Gresvig, som er eid av Olav Nils Sunde. Nå gjør han det første synlige grepet ved å styrke gruppens outlet-satsing.

Fra før har Gresvig et titall butikker av denne typen under navnet Sportshuset outlet. Nå skal antallet butikker mer enn dobles og komme opp i et 20-talls butikker. Et titall Gresvig-butikker skiltes om til lavpriskonseptet. Sportshuset outlet skal bygges som en tredje kjede parallelt med de eksisterende kjedene G-Sport/G-Max og Intersport.

Flere outlet-butikker

– Hele bransjen er i kraftig endring. Forbrukerne har endret seg, netthandel har tatt sin andel og vi må også endre strukturen, sier Lindberg til DN.

I de siste årene har den rendyrkede kjeden Sport Outlet, med investorer som Edvin Austbø på eiersiden, kommet inn som vekstvinner. XXL har etablert egne outlet-butikker, og nå følger altså Gresvig etter.

– Det er mange varegrupper som nå selges gjennom andre konsepter. Mange har etablert seg innen outlet, og vi ser det samme behovet her, så nå vil vi ta en del av dette markedet. Gresvig har allerede gjort en del endringer, og vi vil gjøre flere.

Det etableres nå et nytt selskap i Gresvig-konsernet med egen ledelse og en egen organisasjon som skal ta hånd om outlet-planen.

– Hva legger dere i outlet-begrepet?

– Outlet er preget av partivarekjøp og høyere andel egne merkevarer. Mange av merkene er ukjente og driften er preget av mer lavkoststrukturer. Det som skiller oss ut fra andre outlets, er at vi også vil ha kjente merkevarer.

Lavpriskjør

Lindberg mener at forbrukernes forventninger til pris har endret seg og at dette er noe av driverne til outlet-veksten.

Konkurransen i sportsbransjen har gjennom flere år vært preget av store varelager og stort prispress gjennom tilbud og kampanjer.

– Er dette gjort for å kvitte seg med store varelagre?

– Det er ingen hemmelighet at det har vært en utfordring med store varelagre, men dette er først og fremst en offensiv satsing i et segment som forbrukerne ønsker.

Lindberg, som var sentral i Remas bestevennstrategi og utviklingen kjedens fordelsprogram Æ, peker på at leverandørene har stadig endringer i sortimentet som gjør at kjedene må være flinke med å rullere på varelageret. Det er også lange ledetider i vareflyten som gjør at strategien må legges 12–18 måneder før skisesongen starter.

Tredje toppsjef inn

Som nyansatt toppsjef er hans målsetning å treffe forbrukerne bedre og å bygge en bedre kostnadsstruktur i den veletablerte sportskjempen med 220 butikker.

Gresvig-konsernet er blant dem som har blødd mest med et samlet underskudd på en halv milliard kroner siden 2011. To toppsjefer har forsvunnet ut uten å lykkes i å snu underskuddene til overskudd. Tidligere i høst forsvant Olav Nils Sundes betrodde ryddegutt Pål H. Rasmussen ut fra stolen med uforrettet sak.

Lindberg kan ikke svare på hvor stort årets underskudd ligger an til å bli.

– 2018 blir ikke slik vi ønsker. Vi tar nå grep for å bli mer konkurransedyktige, sier Lindberg som tilføyer at outlet-strategien allerede var diskutert da han kom inn.

40-åringen fra Solør, som selv drev med skiskyting og fotball i ungdomstiden, er klar over at Gresvig-jobben ikke blir noen lett match.

– Jeg er ydmyk og klar over at jobben er svært krevende. Situasjonen krever store omstillinger, men samtidig er det stort potensial hvis vi klarer å møte forbrukernes behov.

– Når regner du med at Gresvig vil være i pluss?

– Hvis man ser i historisk perspektiv, så har det vært underskudd i noen år og det ble ikke noe godt år i år heller. Det vil bli mer balanse i 2019, men derfra skal pilene peke oppover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I denne gaten i Oslo er det nesten bare funkisboliger
Og alle er tegnet av de samme to arkitektene.
01:41
Publisert: