– Vi kan ganske mye om energibransjen, men det er mye å hente på å være lettbent, så vi ønsker hjelp utenfra, sier Ragnhild Ulvik, leder for Statoils innovasjonsteam.

Litt som i fabelen om løven som får hjelp av musen, håper hun at små gründerselskaper skal kunne hjelpe oljegiganten. Så til høsten 2018 skal ti nøye utvalgte gründerselskaper fra hele verden inviteres til å sitte 13 uker i Statoils kontor på Fornebu – og få hjelp fra ulike eksperter mens de jobber med å løse Statoils utfordringer.

Globalt opplegg

Programmet skjer i regi av amerikanske Techstars, som har holdt på med dette i 11 år, og holder rundt 30 slike akselerator-programmer i året – over hele kloden. Fra før av samarbeider Techstars med blant andre Amazon, Ford og Barclays Bank om lignende programmer innen deres bransjer. Samarbeidet med Statoil er deres første i energibransjen. Søknadsprosessen åpner i februar.

– Normalt kommer mellom én og tre prosent av dem som søker, inn. Det er en streng strukturert prosess for å sile ut, der Statoil kommer inn imot slutten, sier Audun Abelsnes, som leder programmet for Techstars.

Han forteller at deres metoder er utviklet over mange år, for å gi selskapene som deltar best mulig fremgang. Under de 13 ukene programmet pågår vil de få hjelp av rundt 100 mentorer, fra Statoil, Techstars og industripartnere av Techstars.

– De kommer inn med et friskt blikk og settes sammen med mentorer. Jeg tror det vil øke farten på hvor fort vi ser løsninger på våre utfordringer, og kanskje de kommer med helt nye ting som vi ikke har tenkt på, sier Ulvik.

Søker bredt

Hun forteller at Statoil ofte ber egne ansatte om innspill til svært konkrete problemer, som «hvordan forhindre rust under isolasjon på rørledninger». Nå er poenget å åpne opp for et langt bredere tilfang av problemer å løse, gjerne der Statoils kompetanse kan brukes i andre bransjer.

Når programmet er ferdig, håper Statoil det vil være flere selskaper det kan kjøpe tjenester av eller investere i.

Ifølge Abelsnes inngikk Barclays ulike former for avtaler med hele åtte av ti selskaper i deres akselerator for finansteknologiselskaper, men dette er høyere enn vanlig.

DN har i det siste skrevet flere saker om gründere som føler seg utnyttet av industrielle partnere, etter å ha presentert sine selskaper for dem. Abelsnes sier Techstars har klare regelverk som skal regulere slike forhold og hindre konflikter.

Søkende

Ulviks stilling som leder for innovasjon i Statoil ble opprettet i april. Det er neppe tilfeldig at hennes team på seks opprettes nå, for fremtiden er ikke hva den en gang var i oljebransjen. Oljeprisen er halvert fra 2014, fornybar energi er på fremmarsj og i bransje etter bransje blir gamle giganter utfordret av unge selskaper med smarte nye løsninger.

– Hvis vi bare sitter og jobber som før, er vi ute av business om noen år. Vi må være blant dem som evner å se fremover, sier Ulvik.

Hun mener kostnadsfokuset de siste årene allerede har bidratt til en kulturendring, der forandringer nå regnes som en del av hverdagen. Men hun håper Statoil kan lære av gründernes fremoverlente kultur.

– Det er en utfordring for et stort selskap. Vi håper å få en kultur for å være lettbente, sier hun.

Men kan gründerånden overleve i møtet med et stort selskaps etablerte kultur? Abelsnes mener opplegget gjør det mulig.

– Programmet følger en ekstremt regulert og strukturert prosess, der det ikke er så mye tilfeldigheter, sier Abelsnes.(Vilkår)

Se kjendisenes ansikter da Trumps tidligere pressetalsmann dukket opp på Emmy
Sean Spicer sa opp jobben som presidentens talsmann i juli. Må spøker han med sine tidligere uttalelser og president Trump.
01:16
Publisert: