– Det skjer faktisk ting andre steder enn i storbyene, sier gründer Edgeir Vårdal Aksnes i Tibber.

Den lille byen Førde i enden av Førdefjorden i Sogn og Fjordane har så vidt 10.000 innbyggere – og minst én gründerbedrift med nesten like mange kunder.

I februar i år lanserte Tibber appen sin, som automatisk leter etter billigere strømavtaler og gjennomfører byttet for deg.

I tillegg kan du koble appen til smartutstyr i hjemmet og la den styre strømforbruket ditt. Til gjengjeld legger Tibber 39 kroner på toppen av strømregningen din.

Tilbudet har vist seg å være populært: Selskapet regner denne måneden med å runde 10.000 kunder.

– Energisektoren er egentlig bare en variant av finanssektoren. Den har alle karakteristikkene på noe som er klart for å bli utfordret: 99 prosent av spillerne er over hundre år gamle og opererer etter gamle mønstre, sier Aksnes.

Får kraftinnskudd

Selskapet fikk i fjor hotellgründer og investor Petter Stordalen inn på eiersiden, etter å ha vunnet Stordalens millionutfordring.

Konkurransen begynte i Stordalens selvbiografi, der han lovet en million til den gründeren som pitchet den beste ideen til ham.

Nå går Stordalen inn med ytterligere 1,9 millioner i selskapet, samtidig som selskapet er i ferd med å gjennomføre en større emisjon.

– Det blir noen titalls millioner, men det er ikke landet ennå, sier Aksnes.

Pengene skal brukes på markedsføring. Ambisjonene er store:

– Vi skal nå 40.000 kunder litt ut i 2019, sier Aksnes.

I fjor tapte Tibber 2,4 millioner kroner før skatt. Også i år blir det underskudd, noe som ikke er uvanlig for oppstartsselskaper i vekstfasen.

– Vi tjener ikke penger i år, heller ikke i 2018. Det er i henhold til planen. Vi prioriterer vekstraten over lønnsomhet per nå, sier Aksnes.

Store ambisjoner

– De har ambisjoner langt utenfor Norden. De skal ut i verden, sier Stordalen til DN på telefon fra New York.

– Hva synes du om fremdriften de har hatt?

– Det at vi nå går inn med mer penger, er svaret på det du spør om. Det er et av få selskaper vi har gått inn i så tidlig fase, som faktisk ligger foran skjema.

Stordalen sier han raskt peilet seg inn på Tibber, og at menneskene bak var minst like avgjørende som produktet i seg selv.

– Han er hel ved, sier Stordalen om Aksnes.

Og fortsetter:

– Jeg tenker sånn: Hadde jeg kjøpt bruktbil av ham? Ja, det hadde jeg.

Liten by

Førde sett fra luften.
Førde sett fra luften. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold)

Tibber gjorde nylig seks ansettelser og bedriften teller nå 15 personer. De fordeler seg nokså likt mellom Førde og Stockholm, hvor Aksnes' medgründer Daniel Lindén holder til. Det skjer ting andre steder enn i storbyene, poengterer Aksnes.

– Mange spør hvordan det er å drive oppstartsselskap fra Førde. Med flyplass og dagens digitale verktøy er det ikke annerledes enn å gjøre det fra noe annet sted i verden, sier Aksnes.

Han kom selv flyttende til Vestlandet for seks år siden, etter flere år i hovedstaden.

– Vi har folk som flytter hit fra Bergen nå og søkere fra både Oslo og Trondheim. Det er en litt alternativ livsstil hvor du kan leve tett på naturen og nyte godene av det, sier Aksnes.

Kompetansen finnes også lokalt. Før han tok steget over i egen bedrift, var Aksnes konserndirektør i programvareselskapet Enoro, som leverer tjenester til energibransjen. Selskapet har hovedkontor i Sunnfjord, en knapp time utover fjorden fra Førde.

– Det finnes et stort it- og energimiljøer i Sundfjord. Det er sannsynligvis et av de største miljøene i sitt slag i Norden, sier Aksnes.

– Vi må slutte å tro at alt her i landet skapes i Oslo, sier Stordalen.(Vilkår)