– På smykker der gullet i seg selv er største delen av prisen, så øker prisen kraftig. Ikke alle kundene henger da med på prisøkningen og jeg frykter flere synes det blir for kostbart å kjøpe gullsmykker, sier Thomas Heyerdahl, takstmann og daglig leder i Gullsmed Heyerdahl.

Den siste tiden har gullprisen steget kraftig. Søndag kveld er den på 2035,2 dollar per unse. Det er en oppgang på 30 prosent det siste halvåret og de 20 siste årene har den steget hele 644 prosent.

– Vi har vent oss til at gullprisen øker når det er usikre økonomiske tider, siden det regnes som en trygg havn av investorene. Problemet er at prisøkningen ikke er drevet av etterspørselen etter gullsmykker, men det er finansielle instrumenter som skaper trenden, sier Heyerdahl som samtidig understreker at verdien av varelageret har økt, sier Heyerdahl.

Mens gullsmeden frykter flere kunder vil droppe å kjøpe gullsmykker, kan de som allerede har skaffet seg gull tjent på oppgangen.

– Kjøpte du et gullsmykke for 20 år siden kan du trolig selge det i bruktmarkedet for en høyere pris enn du kjøpte det for, sier Heyerdahl.

– Vi får flere henvendelser fra kunder som kommer til oss og vil selge eget gull, sier Heyerdahl og viser til at rundt halvparten av gullet i norske butikker er smeltet om.

Gullvarene i butikken ble handlet inn før den siste prisøkningen og ifølge Heyerdahl er prisene i butikken i dag lavere enn den siste prisøkningen på gull egentlig tilsier ettersom de ikke priser om varene til enhver tid.

På gullvarene som for tiden bestilles inn til julehandelen tror han på en prisøkning på opp til 30 prosent på enkelte varer.

– Når gullprisen øker, så øker innkjøpsprisen på varene vi kjøper inn. Når gullprisen går ned, tar det lengre tid før leverandørene skrur ned prisene igjen. Veldig ofte så blir varene dyrere og prisene blir igjen der oppe.

Thune varsler også prisøkning

Daglig leder Erling Bjerke i Thune Gullsmed og Urmaker forteller at gullprisen og dollarkursen er viktig i prissettingen, og at det har ført til at prisene det siste året på gullvarer har steget opp til 35 prosent.

– Prisen på gullprodukter må gå opp, men stigningen varierer etter hva slags vare det er. Gullkjeder og armbånd har eksempelvis gått betydelig opp i pris. På disse produktene er det mye gull og ikke nødvendigvis så stor arbeidspris.

I sommer har de norske kundene strømmet til.

– Vi var helt stengt i 4–5 uker i mars og april, det medførte at vi tapte mye omsetning. Vi har også hatt betydelig omsetning til turister og de er i år helt fraværende. Etter en stille mai har både juni og juli vært veldig bra og blant norske kunder har vi hatt en vekst på over ti prosent. Vi håper nå å øke omsetningen, opp fra fjoråret.

Gull gjør det alltid bra i en resesjon

Pål Ringholm, analysesjef for renter og kreditt i Sparebanken 1 Markets, har lenge fulgt nøye med på gullprisen. Han mener realrenten, som vil si renten fratrukket inflasjon, er den klart største forklaringsfaktorer til hvorfor gullprisen har steget så mye de senere årene.

Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets.
Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets. (Foto: Per Thrana)

– Realrenten er den primære driveren til at gullprisen er over 2000 dollar, men den faktoren har nå nesten spilt seg helt ut, sier Ringholm og sikter til at renten ikke kan gå særlig lavere.

Prisstigningen den aller siste tiden mener Ringholm er drevet av en trend.

– Gull sin egen suksess får andre kjøpere til å kaste seg på og kjøpe gull.

Ringholm viser også til at gull gjør det bra i økonomiske nedgangstider:

– Hvis dette er en vanlig resesjon og ikke noe mer, så er det sånn hvis vi ser de siste 50 årene tilbake i tid, så pleier alltid gull å gjøre det himla bra i de første 144 dagene i en resesjon og der er vi nesten nå.

Beskyttelse i porteføljen

Gull har slått boligprisene, Oslo Børs og verdensindeksen (MSCI) de siste 20 årene. En oversikt fra Financial Times viser at det børshandlene fondet GLD nå er blant verdens største eiere av fysisk gull. Fondet overgår til og med sentralbankene i Japan og India, ettersom investorene har begynt å kjøpe mer gull.

Ringholm mener gull kan justere risikoen i porteføljen og det er særlig i to situasjoner Ringholm peker på fordeler ved å investere i gull.

– Hvis du går gjennom hundre års historie er gull en beskyttelse mot den inflatoriske tilstanden, altså ved virkelige tøffe makrohendelser. Men gull er også en god beskyttelse mot stagflasjon, sier Ringholm.

Stagflasjon er en situasjon hvor det er høy inflasjon samtidig som det er lavere vekst i økonomien. Under koronakrisen har spesielt den amerikanske sentralbanken latt seddelpressen gå for fullt, og flere frykter at det kan gi økt prisvekst, noe som øker risikoen for stagflasjon.

Gullprisen fremover

– Det er mindre klart hva som skjer med gullprisen fremover enn for ett år tilbake, da gull var noe som virkelig skinte, sier Ringholm.

Ringholm mener likevel at det er større sannsynlighet for at gullprisen går opp fremover enn at den faller, og forklarer det med gullprisens nevnte «momentum». Dersom vi får stagflasjon i økonomien fremover, tror han det vil det øke gullprisen kraftig – helt opp til 3000 dollar. Han mener også at eventuell usikkerhet om økonomisk vekst, dollaren og geopolitiske hendelser kan dra prisen videre opp.

Investeringsbanken Citi skrev i en note torsdag at de tror det edle metallet kan nå 2100 dollar per unse dette kvartalet, og 2300 dollar i løpet av de neste seks til 12 månedene, men er skeptisk til at gullprisen når 3000 dollar, ifølge CNBC. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.