– Det virket som de visste hvor det gikk der de kjørte på med et stort 50–70-prosentsalg like før konkurs. De dro sikkert inn en god del penger på forhåndsbetalte varer, men det er vi forbrukere som må ta støyten, sier Kristoffer L. Tessem.

Kristoffer L. Tessem er en av flere kunder som bestilte varer hos Habitat uten å motta varene.
Kristoffer L. Tessem er en av flere kunder som bestilte varer hos Habitat uten å motta varene. (Foto: Privat)

I april 2018 ble det kjent at møbelkjeden Habitat Norway gikk konkurs med en underdekning på 60–70 millioner kroner.

Tessem er en av flere kunder som ennå ikke har mottatt varer som er betalt for.

– Jeg har fått noen oppdateringer fra konkursboet om at det er en pågående prosess, men jeg føler meg jo lurt, sier Tessem, som hadde bestilt flere varer under et av de siste salgene i Habitat-butikken i Torggata i Oslo.

Blant varene var en treskjenk Tessem hadde kjøpt for i underkant av 10.000 kroner. Varene har han fortsatt ikke sett noe til, til tross for at ett år snart har gått.

Mener HDI er bundet

Advokat og bostyrer Andreas S. Christensen kan ikke oppgi et eksakt antall over hvor mange privatkunder som befinner seg i Tessems situasjon, men antallet skal være forholdsvis stort.

I et brev til Asker og Bærum tingrett, sendt i slutten av januar, gir Christensen en statusoppdatering over saken til Habitat Norges konkurs.

Å begjære noen konkurs kan koste deg 50.000
Konkursadvokat Knut Ro forklarer hva som skjer når noen går konkurs.
03:20
Publisert:

Her skriver bostyreren blant annet at boet krever at det franske moderselskapet Habitat Design International (HDI) skal dekke et kreditorkrav og tap på 80 millioner kroner.

– Går man inn i tidligere års regnskap, har moderskapet garantert for det norske selskapets forpliktelser. Denne ordlyden er de bundet av, og kan ikke trekke den tilbake, sier Christensen.

HDI skal ha bestridt kravet, noe Christensen ikke forstår.

– Dette er helt uklart for meg, sier han.

Andreas S. Christensen er advokat og bostyrer i konkursen til Habitat Norway.
Andreas S. Christensen er advokat og bostyrer i konkursen til Habitat Norway. (Foto: Gunnar Lier)

Videre i brevet skriver Christensen at boets granskning har avdekket at HDI allerede i februar 2018 skal ha kjent til at datterselskapet ville gå konkurs.

Ved å ha tilbaketrukket de allerede inngåtte garantiene, mener boet HDI da allerede iverksatte konkursbehandlingen – noe moderselskapet bestrider.

– Jeg antar at garantien fra HDI først hang sammen med at det norske selskapet over tid har gått med underskudd eller tapt penger. Det var derfor nødvendig med en garanti for at de kunne drive videre, og denne kan de ikke fraskrive seg, sier Christensen.

Stevningen er sendt til retten der boet venter på et nytt svar fra moderselskapet.

«Bestrider kravet»

Advokat for HDI Nils Holger Koefoed ønsker ikke å kommentere om HDI visste om konkursen i fjorårets februar. Han sier likevel at selskapsgarantien ikke lenger gjelder.

– Vi bestrider kravet på 80 millioner i sin helhet. Uavhengig av dette er det også for høyt, underbalansen i boet er betydelig lavere, sier Koefoed.

Habitat Norges aktiva ble oppgitt å være på rundt 4.8 millioner kroner, mens gjeldsforpliktelsen utgjør drøyt 67 millioner kroner.

Totalt hadde kjeden rundt 50 ansatte og har hatt butikker på Skøyen, Fornebu, i Oslo sentrum og Fredrikstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

En podkast om bløff, bil og børs!

Ivanka Trump-kunst skaper furore i Washington, D.C.
En kunst-performance der Ivanka Trump støvsuger brødsmuler kritiseres av presidentens datter.
01:20
Publisert: