Et nytt europeisk venturefond skal investere 765 millioner dollar, eller 6,4 milliarder kroner, i teknologiselskaper. 

Bak fondet står Atomico, grunnlagt av svenske Niklas Zennstrøm (50), som ble milliardær etter å ha solgt Skype til Ebay i 2005 – tre år etter at han startet selskapet. 

Fondet er et av de største til dags dato, målt i kroner og øre. Atomicos forrige fond var på 476,6 millioner dollar. Norsk-svenske Northzones største fond er på 300 millioner dollar og Creandums største fond er på 180 millioner dollar. 

Mener Norge er mer relevant enn før

Finske Teddie Wardi har ansvaret for fondets nordiske investeringer. De foregående tre fondene til Atomico har ikke investert i et eneste norsk selskap. Men Wardi mener noe har skjedd i Norge siden 2013, da Atomico sist reiste et fond.

– Vi begynner å se flere svært interessante selskaper vokse frem i Norge, sier han.

Et av selskapene han peker på er Xeneta, som jobber med fraktteknologi og nylig hentet 100 millioner kroner i risikokapital.

– Norge har flere spennende selskaper som kombinerer ny teknologi med landets naturlige ekspertise innenfor olje, gass og shipping. Norge produserer flere spennende selskaper enn noensinne, sier Wardi.

Selskaper som utvikler teknologi for å overvåke industriprosesser, er en annen norsk særegenhet Wardi trekker frem innenfor det som kalles IOT – tingenes internett. 

Satser nærmest utelukket på gründerdrevne selskaper

Atomicos plan er å investere fem til ti millioner dollar i selskaper som allerede har kommet seg gjennom de første tidlige fasene, gjerne kalt presåkorn og såkornsinvesteringer. 

Selv om Atomicos fond tidligere i stor grad har investert i forbrukerteknologi, sier Wardi at selskapet er blitt mer altetende.

– Men vi leter et selskaper som jobber med avansert teknologi. Innenfor alt fra finansteknologi, augmented reality og virtual reality  til robotikk, kunstig intelligens og maskinlæring. 

Fondet er også kjent for sin tro på gründerdrevne selskaper.

– Vi investerer omtrent kun i selskaper som ledes av gründeren, sier Wardi. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nordmenns vinvaner i endring: Slik handler vi på polet
Lettere og lysere og ikke bare til mat.
00:54
Publisert: