I starten av april fikk selskapene Blivakker, Blush og Coverbrands varsel om at de ville bli ilagt milliongebyrer for å ha brukt ikke-reelle førpriser i Black Friday-kampanjer og dermed villedet kunder. E24 var først ut med å omtale saken.

Blivakker fikk varsel om at det må betale et overtredelsesgebyr på fire millioner kroner for å ha brutt loven i sin Black Friday-markedsføring. Blush og Coverbrands fikk varsel om å betale to millioner i gebyr for samme type lovbrudd.

Aktørene fikk deretter fire uker på seg til å komme med et tilsvar til Forbrukertilsynet. Nå har tilsynet konkludert: Vedtakene i sakene er fattet.

Vurderer å klage på vedtaket

Blivakker, som inngår i sørlendingen Einar Øgrey Brandsdals milliardkonsern Brandsdal Group, må betale et gebyr på fire millioner kroner. Administrerende direktør i Brandsdal Group, Kolbjørn Ertzeid, skriver til Dagens Næringsliv at de vurderer å klage på vedtaket.

– Vi registrerer at Forbrukertilsynet er uenige med oss, og vurderer hvorvidt vi skal klage på vedtaket. På grunn av ferieavvikling har vi fått lengre frist, og vil forholde oss til denne, forteller Ertzeid.

– Vi setter pris på de nye og klare reglene som er ventet å bli vedtatt og har allerede innført system og rutiner for å sikre at vi er i tråd med disse, legger han til.

Blush må betale et gebyr på to millioner kroner, og Coverbrands må betale et gebyr på en million kroner. DN har ikke lyktes i å komme i kontakt med Blush eller Coverbrands.

– Burde kjenne godt til lovverket

Direktør i Forbrukertilsynet Trond Rønningen er klar i sin tale om vedtaket.

– Vi har vurdert at saken gjelder grove lovbrudd fra aktører som burde kjenne godt til lovverket, sier Rønningen.

For Coverbrands har Forbrukertilsynet redusert størrelsen på gebyret fra det varslede beløpet på to millioner kroner til én million kroner. Årsaken til reduksjonen er at Coverbrands har fremlagt nye omsetnings- og regnskapstall, skriver tilsynet.

I tillegg ble samtlige ilagt forbudsvedtak, noe som innebærer at de vil kunne få nye og høyere gebyr dersom de begår samme lovbrudd igjen.

Bevisste og systematiske

Ifølge pressemeldingen som ble sendt ut i forbindelse med gebyrvarselet, skrev Forbrukertilsynet at de tre selskapene var blant 14 selskaper som fikk beskjed om å endre markedsføringspraksis etter en kontroll gjennomført i forbindelse med Black Friday i 2020.

Under en ny kontroll i forbindelse med Black Friday i 2021 avdekket imidlertid Forbrukertilsynet de samme bruddene på markedsføringsloven.

– De aktuelle aktørene er tidligere blitt opplyst om regelverket og fått beskjed om å innrette seg. Likevel fortsetter de med den samme praksisen. Lovbruddene fremstår derfor som bevisste og systematiske, noe vi ser svært alvorlig på, sa direktør Trond Rønningen.

Alle tre aktørene har i sine tilsvar innvendt at de mener gebyrene er for høye. To av aktørene mener gebyrene var for høye sammenlignet med tidligere gebyrer som er ilagt ved brudd på markedsføringslovens regler. E24 har tidligere skrevet at det høyeste gebyret som er gitt av Forbrukertilsynet er på 1,2 millioner kroner.

Forbrukertilsynet vedgår at gebyrene er høye, men påpeker at det ikke skal være lønnsomt å bryte loven.

– Næringsdrivende forventes å være godt kjent med regelverket. Forbrukertilsynet ser likevel at tidligere vedtak, både på prisfeltet og knyttet til brudd på markedsføringsloven generelt, ikke har hatt en tilstrekkelig allmennpreventiv effekt. Dette illustreres blant annet i disse sakene, hvor alle de tre aktørene for kort tid siden ble gjort oppmerksomme på reglene. Likevel har de samme lovbruddene gjentatt seg. For at næringsdrivende, herunder Blivakker, Blush og Coverbrands, skal ta reglene på tilstrekkelig alvor, ser vi derfor behov for å øke gebyrene sammenlignet med tidligere praksis, sier Rønningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.