Det har stormet rundt lederlønninger i medlemseide Coop det siste året, som følge av en rekke medieoppslag om høy lønn og gullkantede pensjonsavtaler.
Coop er landets nest største dagligvareaktør i markedsandel, med kjeder som Extra, Obs og Mega. Nær to millioner medlemmer får kjøpeutbytte på én prosent – herav slagordet «Coop – litt ditt». I fjor økte kjøpeutbyttet med ni millioner kroner til litt under 1,3 milliarder kroner. Rekordhøyt, slår selskapet fast.
Økningen er fortsatt 5,6 millioner kroner lavere enn kompensasjonspakken til avtroppende toppsjef Geir Inge Stokke. I fjor tjente Stokke 14,6 millioner kroner, hvorav litt mer enn halvparten var fastlønn og 6,7 millioner var pensjonsinnskudd. Stokke fikk dermed en samlet kompensasjon som var to millioner kroner høyere enn i 2020.
Etterlønnsavtale
Stokke meldte sin avgang som toppsjef for Coop tidligere i år, etter å ha bekledd konsernsjefrollen siden 2015. Stokke har jobbet i Coop-systemet i litt over 25 år, og fortsetter som konsernsjef inntil en ny sjef er på plass.
Ifølge Coops årsrapport har Stokke en særskilt avtale med Coop Norge som sikrer en pensjon tilsvarende 66 prosent av sluttlønn ved fylte 64 år. Stokke har avtale om etterlønn i 18 måneder, som i utgangspunktet forutsetter oppsigelse fra arbeidsgivers side. Men Stokke kan få full etterlønn i opptil 18 måneder, avhengig av om han begynner i ny jobb i denne perioden.
Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle-Friis opplyser til DN at Coop-styret har aktivert en klausul som hindrer Stokke i å jobbe for virksomheter i direkte konkurranse med Coop, altså innenfor daglig- eller byggevare.
– Dette blir Stokke kompensert for. Stokke får lønn i oppsigelsestiden og deretter etterlønn med fratrekk krone for krone for det han måtte tjene i ny jobb i perioden hvor konkurranseklausulen er gjeldende. Hvor mye dette vil utgjøre i kroner og øre er derfor umulig å si nå, skriver Takle-Friis i en epost.
– Hva tenker Coop om lederlønnsnivået?
– Coop Norge SA er et av Norges største selskap. For å tiltrekke oss de beste menneskene er vi avhengig av konkurransedyktige betingelser. Vi skal likevel ikke være lønnsledende. Noe vi heller ikke er.
Coop Midt-Norge-topp Torbjørn Skei har lenge vært den beste lønnede i samvirkelagene, og er tidligere blitt beskrevet som Coops mektigste. Det har stormet rundt Skei de siste årene, etter en rekke medieoppslag om hans høye lønn og gullkantede pensjonsavtale. Mediestormen knyttet til lønnsnivået førte blant annet til at Skei gikk av som nestleder i Coop-styret sommeren 2021.
I fjor fikk Skei en lønnspakke på totalt 10,2 millioner kroner, som tilsvarer et fall på litt over to millioner kroner. Fallet i godtgjørelse kommer som følge av at pensjonsinnskuddet falt fra 6,6 til 4,3 millioner kroner. Fastlønnen økte svakt til 5,9 millioner kroner.
Rekordår
Fredag morgen publiserte Coop Norge tall for 2021. Konsernet fikk en omsetning på 72,2 milliarder kroner, opp fra 71,1 milliarder kroner i 2020. Driftsresultatet endte på 2,1 milliarder. Coops hovedgeskjeft er mat, men konsernet tjener også på byggevare, eiendomsdrift og finans.
Coop økte markedsandelen fra 29,3 til 29,7 prosent i 2021, mens Kiwi-eier Norgesgruppen og Rema 1000 falt tilbake. Oppgangen er etterlengtet, for selv om Extra har vokst kraftig de siste fem årene, har ikke Coop tatt andeler samlet sett. Det skyldes først og fremst sviktende utvikling for konseptene Obs, Mega, Prix og Marked.
Ingen av disse kjedene tok andeler i 2021, og Coop tok grep: Extra-kjeden fikk 29 flere butikker i 2021, mens Coop totalt sett økte med 15. Extra-kjeden økte sin markedsandel fra 15,6 til 16,4 prosent i 2021.
Coop melder nå om økt marginpress, og peker på økte kostnader knyttet til energi, transport og råvarepriser.
– Vi har derfor en mer krevende og ikke minst viktigere jobb enn noen gang tidligere med å sørge for lavest mulig dagligvarepriser. Uavhengig av situasjonen gjør vi alltid vårt ytterste for å bidra til at våre kunder får det beste utvalget til lavest mulig pris, sier konsernsjef Stokke i en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.