Nylig kunne DN fortelle om frisørkjeden Cutters som blir truet av Skatteetaten med en bot på 11.300 kroner.

Bakgrunnen er at politiet og kemneren i Oslo kom på uanmeldt kontroll til tre Cutters-salonger i juni.

Da kunne ikke de ansatte skrive ut timelistene fordi de ikke hadde printer i salongen. I tillegg registrerte kontrollørene en ansatt som ikke kunne vise legitimasjon.

Disse to forholdene ble påpekt av Skatteetaten i et ferskt brev til Cutters, der det heter at regelbruddene gir grunnlag for gebyr. Konkret ble Cutters varslet om en bot på 11.300 kroner.

– Vi har ikke printer i salongene, og kommer heller ikke til å skaffe oss det, sa daglig leder Andreas Kamøy i Cutters og mente reglene var utdatert.

Bakgrunnen for kravet om at personallisten skal kunne skrives ut på papir, er at man ved kontroll skal kunne dokumentere at listen er fullstendig og løpende utfylt, og at det ikke skal være mulig å registrere føringer i personallisten i etterkant.

Ingen printer-bot

Men Skatteetatens direktør Hans Christian Holte sier nå at ingen bedrifter vil få bot for ikke å ha printer. Dette gjelder også Cutters.

Skattedirektør Hans Christian Holte.
Skattedirektør Hans Christian Holte. (Foto: Gunnar Lier)

– Vi kan ikke kommentere enkeltsaker, men kan på generelt grunnlag si at det ikke ilegges gebyr for manglende utskriftsmulighet. Men dersom det foreligger andre mangler ved personallisten eller at det finnes arbeidstagere påtruffet i arbeid som ikke kan legitimere seg, så kan dette føre til gebyr, sier han.

Det skal være det andre forholdet som ble avdekket, en ansatts manglende legitimasjon, som er grunnen til at Skatteetaten truer Cutters med 11.3000 kroner i bot.

– Det spiller ingen rolle for Skatteetaten om man dokumenterer personallisten elektronisk eller på papir. De som har et godkjent system for personallister på pc-en, kan dokumentere det ved at vi tar bilder av pc-skjermen og at dokumentene sendes digitalt, sier Holte.

Grunnlag for gebyr

I brevet, som DN har tilgang på, står det referert både til manglende printere i tre av frisørkjedens lokaler, og til at en ansatt ikke hadde vist legitimasjon under kontrollen:

«Under kontrollene … ble det avdekket at en person som var i arbeid ikke kunne forevise legitimasjon. Dette er brudd på bokføringsforskriften § 8-5-6, andre ledd. Mangelen gir grunnlag for å ilegge et gebyr på kr 11.300.

I tillegg avdekket kontrollen at det ikke var mulig å skrive ut personallisten ved noen av de kontrollerte underavdelingene ettersom det ikke var skriver i lokalene. Dette er brudd på bokføringsforskriften § 8-5-6, femte ledd. Mangelfull føring og oppbevaring av personallisten grunnlag for å ilegge et overtredelsesgebyr.»

– Hvorfor formulerer dere brevet slik at man får inntrykk av at man må skaffe seg printer for å unngå bot, hvis dere uansett ikke vil ilegge bot for manglende printer?

– Vi skjønner at ordlyden i varselet fra Skatteetaten kan misforstås. Her bør vi se på hvordan vi formulerer oss i brevene, så de blir klarere og mer forståelige, sier Holte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Risotto med sitron og erter
04:19 Min
Publisert: