Antall konkurser har stått på stedet hvil så langt i år, men innen varehandel fortsetter antall konkurser å øke.

Etter konkursbølgen i januar har antall konkurser i den hardt pressede bransjen holdt seg høye i vår. I årets fem første måneder har antall konkurser økt med drøye fem prosent sammenlignet med i fjor, ifølge kredittøkonom i Bisnode, Per Einar Ruud.

– Det er ikke noen dramatisk utvikling så langt i år. I fjor på denne tiden var økningen i antall konkurser ganske sterk, så at man holder seg på samme nivå, gjør at tallene fortsatt er høye, sier Ruud.

Størst økning innen netthandel

Blant de største bransjene er det varehandel som opplever den største økningen i antall konkurser så langt i år, selv om også bygg og anlegg har begynt å røre på seg med en økning på 3,6 prosent.

– Hvis vi ser nøyere på tallene for varehandel, er det en størst økning av antall konkurser innen netthandel. Det er litt rart, fordi de store selskapene bruker ofte konkurransen fra netthandel som forklaring til at det går dårligere, sier Ruud.

Kredittøkonomen påpeker at det trolig er høyere etablering innen netthandel, noe som kan være en årsak til at også antall konkurser øker.

– Uansett er dette overraskende, og noe vi kommer til å grave mer i fremover, sier Ruud.

I antall foretak er selskaper som driver med netthandel en liten del av detaljhandelen. Så langt i år er det 42 selskaper som driver med netthandel som er slått konkurs, en økning på 23,5 prosent fra i fjor.

Vekstfall for netthandel

Omsetningen i detaljhandelen har stått på stedet hvil det siste halvannet året, noe som er en av grunnene til at bransjen sliter. De siste tre månedene har derimot trenden blitt positiv, og i april skjøt omsetningen i været til nær rekordsterke nivåer.

– Jeg tror det kommer til å gå bedre i år, mye fordi jeg ikke tror strømprisene vil spise like mye av lønnsveksten, sa sjeføkonom i Virke, Lars Haartveit, da tallene kom.

Sjeføkonomen merket seg også noe annet, nemlig at omsetningsveksten innen netthandel har falt kraftig.

– For et år siden lå veksten på 15 prosent, nå ligger den på under fem prosent, sa han.

Omsetningen for netthandel har falt flere ganger tidligere, før den har kommet opp igjen senere.

Uenige om tallene

Analyseselskapet Experian har også analysert konkurstallene for varehandelen.

De viser til at 90 selskaper innen varehandel gikk konkurs i mai, noe som er lavere enn tallene Bisnode opererer med. Så langt i år har 6,5 prosent færre selskaper innen varehandel gått konkurs, sammenlignet med i fjor.

– Vi hører stadig vekk om tøffe tider i handelsnæringen, der netthandel og endrede forbrukervarer utfordrer inntjeningen til mange butikker. Derfor er det gledelig å se en konkursnedgang i denne bransjen. Samtidig skal vi huske på at nedgangen kommer fra relativt høye nivåer, så vi skal være forsiktige med å avblåse krisen i handelsnæringen, sier salgsdirektør i Experian, Per Ivar Kristiansen.

Senioranalytiker i Lindorff, Tor-Erik Wold Ingebretsen, gikk fredag ut i E24 og avblåste krisen i varehandelen.

– Empirien peker på at det så langt ikke har vært noen krise i varehandelen, sier analytikeren, og viser til at også etableringen av selskaper har økt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.