De siste månedene er omsetningen til den snart hundre år gamle familiebedriften Urmaker Bjerke i Oslo blitt betydelig redusert.
– I april hadde vi et omsetningsfall på 61 prosent sammenlignet med 2019, sier tredje generasjon i Urmaker Bjerke, Halvor Bjerke.
Han er daglig leder for familiebedriften som i flere år har mangedoblet salget av klokker. I mars stoppet det helt opp.
Bjerke selger vanligvis rundt en tredjedel av klokkene til utenlandske turister, og har mistet en viktig kundegruppe som følge av reiserestriksjonene. I tillegg ble det mangel på flere klokkemodeller da fabrikkene i Sveits måtte stenge produksjonen, og som alle andre måtte de innføre antallsbegrensning og smittevern i butikkene, noe som også påvirket omsetningen.
Likevel valgte Bjerke å ikke søke om kompensasjon fra myndighetene for de reduserte omsetningstallene.
– Vi var berettiget til det, men følte ikke det var riktig. Kompensasjonen bør brukes til bedrifter med økonomiske problemer og det har ikke vi. Vi er ikke de som bør hyle høyest eller stå først i køen.
Flere av de internasjonale luksusbutikkene i Norge har derimot både søkt om og mottatt saftige kompensasjoner fra myndighetene.
Over 40 mill. i overskudd
Ferske regnskapstall viser at den norske filialen til det velkjente luksusmerket Louis Vuitton omsatte for 189 millioner kroner i fjor og satt igjen med et overskudd på 43,6 millioner kroner som ble overført til de franske eierne.
Butikken, som ligger ved siden av Urmaker Bjerke i «luksusstrøket» i Oslo sentrum, har fått 720.000 kroner i statlig kontantstøtte i forbindelse med vårens nedstengning.
I årsberetningen står det at butikken venter en omsetningsnedgang på 20 prosent i 2020, sammenlignet med 2019. For mars måned falt omsetningen til luksusbutikken fra 10,5 millioner kroner til 8,3 millioner.
Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med luksusbutikken.
Tirsdag la luksusbutikk-konsernet LVMH Louis Vuitton Moët Hennessy, som er kontrollert av Bernard Arnault, frem det totale driftsresultatet for første halvår av 2020.
Tallene viste et fall i driftsresultatet på 68 prosent sammenlignet med fjoråret, skriver The Wall Street Journal. Driftsmarginene falt til 9 prosent, mot 21 prosent i samme periode i fjor.
Som følge av høye faste kostnader har all nedgang i salg stor innvirkning på bunnlinjen til selskapet. LVMH har likevel vært en av Europas beste luksusaksjer i år.
– Langt færre kunder
Den danske luksusgruppen Group 88 eier og driver flere av de store, internasjonale luksusbutikkene i Oslo, som Gucci og Bottega Veneta.
Gruppen er også deleier i Mulberry Oslo, og til sammen har gruppen mottatt rundt 1,1 millioner kroner i kontantstøtte for månedene mars, april og mai. Også disse butikkene ligger i samme gate som Urmaker Bjerke.
– Salget til internasjonale kunder står for rundt 25 prosent av omsetningen til butikkene i Oslo. Vi har hatt langt færre kunder i butikkene enn vi pleier i en lang periode i vår, skriver Marius Møller i luksusgruppen Group 88 i en epost til DN.
I søknaden om kompensasjon viste selskapet til et fall i omsetning på rundt 55 prosent sammenlignet med 2019.
Det norskregistrerte utenlandske foretaket omsatte for 120 millioner kroner i fjor og fikk et resultat før skatt på 2,6 millioner kroner.
«Absolutt null i omsetning»
At luksusbutikkene rammes av turistnedgangen merkes godt på taxfree-kontorene som sørger for at utenlandske turister som handler i Norge kan få igjen merverdiavgiften på kjøpene de har gjort.
Geir Victor Svendsen, daglig leder i tilbakebetalingsselskapet Global Blue Norge, forteller at det kun er én av 19 ansatte på jobb, og at han selv kun jobber 50 prosent.
– Vi har hatt absolutt null i omsetning. Inntektene falt med 98 prosent da grensene ble stengt.
Taxfree-kontorene til Global Blue har et tett samarbeid med luksusbutikkene, og Svendsen sier at det er innlysende at butikker der ute lider ved manglende turister.
I 2019 hadde tilbakebetalingsselskapet en omsetning på 54,3 millioner kroner og et resultat før skatt på 7,7 millioner. Etter den utvidede grenseåpningen 15. juli, har Global Blue Norge hatt sine beste uker i 2020. Svendsen tror likevel ikke at resultatene vil være på nivå som fjoråret før i 2023.
Snudde til pluss
Noen av de eksklusive butikkene har imidlertid nytt godt av at nordmenn shopper som om det snart var jul nå i sommer. Motebutikken Vincci holder til i Oslo og selger eksklusive merkevarer som Celine, Dior og The Row. Butikken eies av Birgitte Friele Stang og mannen Fabian E. Stang, som også er daglig leder.
I motsetning til de internasjonale luksuskjedene har Vincci hatt knallgode måneder under pandemien. Første halvår i 2020 er første gang butikken kan melde om positiv bunnlinje, etter å ha økt omsetningen i koronamånedene.
– Vi har solgt mye både i nettbutikken og via Instagram. I tillegg har kundene kunnet gjøre private avtaler med den fysiske butikken, sier daglig leder Fabian Stang.
Vincci fikk ingen kompensasjon av myndighetene, da de gikk med underskudd både i januar og februar, og regnet seg frem til at kompensasjonen ikke hadde hjulpet butikken nevneverdig. Likevel har de unngått permitteringer og oppsigelser, og Stang gir all ære til de fem ansatte i butikken.
– De har virkelig stått på, vi hadde aldri klart det uten dem.
Stang understreker at utenlandsturismen ikke har vært så viktig for driften som de tidligere har trodd. Luksusbutikkens nye kunder er nordmenn som pleier å handle luksusvarer i utlandet – og som nå må finne et alternativ til ferieshoppingen. Norske turister som ferierer i hovedstaden har også dratt opp sommerens omsetning.
Butikkens største hodepine er nå at leverandørene ikke klarer å levere høstkolleksjonene.
– Det er nok september til jul som er vår største bekymring. Det blir spennende å se om vi klarer å holde veksten, sier Stang, som er sønn av den tidligere ordføreren i Oslo (H) med samme navn.
Birgitte Friele Stang er datter av tidligere bergensordfører Herman Friele (H).
Fabrikkene i gang
Hos Urmaker Bjerke regner de med en omsetningsnedgang på 29 prosent i 2020 sammenlignet med budsjettet. Halvor Bjerke tror likevel ikke at det er fryktelig dårlige fremtidsutsikter for bedriften. Ved å justere kostnader og hardt arbeid håper de på et overskudd i år også. Dessuten ser det ut til at Norge kan bli favorisert i klokkemarkedet, hvor det kjempes om de mest eksklusive modellene.
– Fabrikkene i Sveits har begynt å produsere igjen, og det hjelper. Det er muligheter for at vi vil få flere av de attraktive klokkemodellene, fordi vi med lave smittetall raskt har klart å få i gang tilnærmet normal drift, sier Bjerke.
Når det igjen åpnes for reiser mellom Norge og Kina, tror Bjerke at Norge blir et attraktivt land å reise til for kinesere, med tanke på de lave smittetallene. Da vil flere av luksusbutikkene få tilbake viktige kunder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.