– Det kan diskuteres hvor mye vi har blitt satset på. Den kampen Gresvig har hatt mot «de store bokserne» har kanskje gått utover Intersport.

Det sier Reidar Dvergedal, daglig leder i Intersport Sogndal. Mandag ble det kjent at Gresvig har begjært selskapet konkurs, og at de 95 egeneide butikkene er de som blir rammet. Dvergedal styrer en av de 100 franchisebutikkene i Gresvig-systemet som ikke er omfattet av konkursen. Dvergedal forteller at Gresvig-konkursen kom overraskende på, og understreker at det aldri er kjekt med slike nyheter.

– Med den beslutningen konsernet tok i fjor august, så ser vi lyst på fremtiden. Vi har et sterkt merkenavn, og håper vi kan bygge videre på det vi har. Vi tror dette er rett plass å være, sier han.

I en pressemelding sa styreleder Olav Nils Sunde at «dagens kostnadsnivå rett og slett ikke er tilpasset markedsforholdene». De siste tre årene har Sunde spyttet inn mer enn tre milliarder kroner i Gresvig.

– Vi kan imidlertid ikke forsvare å tilføre selskapet ytterligere ressurser uten en grunnleggende endring i konsernets samlede kostnader, sa Sunde, styreleder i Gresvig Retail Group AS og O N Sunde AS.

Fortsetter normal drift

Intersport, som blir drevet som franchise under Gresvig-paraplyen, skal etter planen fortsette normal drift. Dvergedal vil ikke spekulere i hva han tror eller forventer om en potensiell ny eier, men mener at Intersport er en fagbutikk med et sterkt konsept.

– Nå må vi forholde oss til hva som skjer videre, og hva bostyrer velger å gjøre. Men som vi sier til kundene våre: vi driver på som før og tror ikke de vil merke så mye til dette.

I en bransje der marginene er blitt trangere og trangere, har kjedene denne vinteren stått overfor en særskilt mangel på snø, spesielt på Østlandet. Det hjelper ikke på et allerede presset marked, sier Dvergedal.

– Det er mange grunner til at det blir som det blir, men kombinasjonen av en vinter som ikke slår til, i tillegg til tøff netthandel er to faktorer som spiller inn, sier den daglige lederen.

Milliardpant i Gresvig

Nyheten om konkursen i Gresvig mandag berører også Norges største bank, DNB. Det har pant på et milliardbeløp i Gresvig Retail Group – som eier mange av landets G-, Sport- og Intersport-butikker – og banken risikerer et tap når selskapet har meldt konkurs.

DNB har en egen avdeling for spesielle engasjementer som tidligere har tatt over aktører innen detaljhandel ved konkurs. Tidligere har banken blant annet gått inn som hovedeier i Kid Interiør og Nille, og eier fortsatt sistnevnte.

Om muligheten for å gå inn som eier i Gresvig, sier Midteide:

– Det er ikke aktuelt for oss å overta selskapet. Vi ønsker å bistå bostyrer med å holde driften i gang i en mellomperiode. Vi tror det er bra for alle parter å holde hjulene i gang frem til en langsiktig løsning kommer på plass.

Har slitt tungt

Gresvig er eid av familien til Olav Nils Sunde og har i flere år slitt i med store tap som nummer to sportsmarkedet, bak XXL.

I flere år har Gresvig overlevd på løpende kapitaltilførsel fra eieren. Bare de siste tre årene har Sunde-familien tilført mer enn én milliard kroner.

DN har tidligere skrevet at Sunde-familien i praksis har garantert for driften i tradisjonsrike sportskonsernet.

I august i fjor mente analytiker Markus Borge Heiberg at G-Sport kunne gå over ende om forretningen ikke klarte å snu tapstrenden. Mandag fikk han altså rett.

– XXL kjøpte mye up-front, og klarte å få veldig gunstige innkjøpsbetingelser. Mye gunstigere enn hva Sunde og Gresvig kunne forhandle frem. Mye av grunnen til at de ikke klarte å få de betingelsene var at Gresvig delte risikoen med leverandører og franchisetagere. Det er lite gunstig for franchisetagere å sitte med mye lager. Samtidig har de hatt frihet til å velge sortiment, hvor XXL har vært sentralstyrt, sier Borge Heiberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.