I dag ble det åpnet konkurs i Shopnor, som står bak åtte Haust-butikker på Østlandet og grossistselskapet Norway Fashion Group, som formidler merkeklær til 80 klesforretninger over hele landet.

Daglig leder Kristoffer Haust legger ikke skjul på at situasjonen er fortvilet:

– Vi feiret 20-årsjubileum i fjor, har bygget sten på sten og hatt en god og trygg vekst, sier Haust, som understreker at konkursåpningen kun omfatter åtte av i alt 14 Haust-butikker i Norge. De øvrige er enten franchise-drevede eller drevet av andre selskaper og fortsetter som før.

Shopnor har 25 ansatte, mens 18 er ansatt i Norway Fashion Group – nå vil disse mest sannsynlig miste jobben, sier Haust, som synes det er surt å måtte åpne konkurs til tross for at gjelden kun dreier seg om cirka ti millioner kroner i Norway Fashion Group og cirka fem millioner i Shopnor.

Slik preger koronapandemien butikk- og utelivsfasadene i Oslo
Koronapandemien har rammet arbeidsstyrken i Oslo hardest - disse bransjene er mest utsatt
00:54
Publisert:

– Det er ikke så lett å forklare dette for våre ansatte, når Haust-varemerket totalt har en omsetning på 80 millioner kroner. Men vi hadde ikke noe valg nå, siden vi ikke hadde penger til å betale lønn, moms og arbeidsgiveravgift, sier han.

Korona stoppet alt

I likhet med mange andre virksomheter var det koronasituasjonen som også satte en stopper for deres moteselskap:

– Ja, det er utvilsomt koronautbruddet som har skylden, selv om vi også før denne krisen hadde planer om å oppfinansiere selskapet. Men koronasituasjonen kom i veien, leveransene våre ble forsinket fra Kina, som er vårt hovedproduksjonsland. Og så fant vi ut at vi måtte ha høyere kapital enn planlagt for å kunne komme oss gjennom dette. Da fikk vi problemer med banken, som samtidig hadde begynt å få henvendelser fra en rekke andre selskaper som også trengte hjelp. De krevde større egenkapital, men beløpets størrelse fra eierne var for lite og tilfredsstilte ikke bankens krav, sier Kristoffer Haust.

– Proppen gikk rett og slett ut. I tillegg ser vi nå at butikker over hele landet stenger midlertidig som følge av koronaviruset, og da er det også betalingsstopp og butikker vegrer seg mot å få inn flere varer som de allerede har kjøpt inn for våren. Nå må vi bare konsentrere oss om å få levert ut varer som er bestilt av butikker inn mot høsten, men akkurat nå ser det ganske svart ut, sier Haust.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.