– Jeg tenker at dette var på tide. Det er ikke et sekund for tidlig.

Det sier Thomas Heyerdahl ved Heyerdahl Gullsmed på kjøpesenteret Paleet i Karl Johans gate i Oslo.

Heyerdahl driver to butikker, som er blant de over 2500 butikkene i Oslo som har måttet holde stengt siden 23. januar. Heyerdahl anslår at han har hatt et samlet tap på rundt én million i måneden i perioden – totalt rundt fire millioner kroner.

Onsdag holdt byrådsleder Raymond Johansen (AP) en pressekonferanse hvor han la frem det neste steget i gjenåpningsplanen. Butikker og kjøpesentre kan åpne torsdag 6. mai.

– Vi begynner på trinn to på gjenåpningsplanen. Butikker og kjøpesentre kan igjen holde åpent i Oslo med veldig strenge smitteverntiltak. Det vil gjelde strenge regler for antall kunder og for avstand. Dette er jeg veldig glad for. De har måttet holde stengt i to runder i 2020. Mange har store utfordringer med å få det til å gå rundt, sa Johansen.

Harald J. Andersen, direktør for Virke Handel, opplyser at av totalt 4458 varehandelsbutikker i Oslo, var 2532 stengt i perioden fra 23. januar. Over 16.000 ansatte jobber i de stengte butikkene.

Andersen sier at det beregnede omsetningstapet i perioden ligger på 6,7 milliarder kroner, men legger til at det er usikkert hvor mye som kommer tilbake via netthandel eller handel i nærliggende kommuner.

Omsetningstap på to milliarder

Ole Christian Hallerud er visekonsernsjef i Olav Thon Gruppen, og konserndirektør i Thon Eiendom. I Oslo har han det øverste ansvaret for blant annet Arkaden, Gunerius, AMFI Ullevål, Storo Storsenter, og Senter Syd. I tillegg har de Strømmen Storsenter i Lillestrøm.

– Jeg vil anslå leietagernes omsetningstap til å være på nærmere to milliarder kroner i perioden, sier han til DN.

Det går utover Thon Eiendom, som opererer med delvis omsetningsbasert leie. Nå ser Hallerud fremover.

– Det har vært krevende, og kommer fortsatt til å være krevende en stund til. Vi forblir optimistiske, og håper inderlig at gjenåpningsplanen fortsetter som planlagt, sier han.

– En gledens dag

Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening var raskt ute med en pressemelding etter nyheten slapp. Han har med jevne mellomrom meldt om stor usikkerhet og konkursfare hos handelsstandens medlemmer.

– En gledens dag for handelen i Oslo, sier Næss om gjenåpningen.

– Vi er trygge på at handelen vil ivareta strenge og nødvendige smittevernhensyn i tiden fremover. Vi vil heller ha det strengt enn stengt og for all del unngå at vi er nødt til å stenge ned igjen. Nå må vi jobbe sammen med byrådet og andre aktører for å sakte, men sikkert få tilbake byliv, sier Bjørn Næss i pressemeldingen.

Varehandel sysselsetter over 30.000 medarbeidere bare i Oslo. Samlet sett står Oslo og Viken for nærmere 40 prosent av varehandelsomsetningen i Norge, ifølge NHO Service og Handel.

– Handelen er endelig hørt i Oslo. Over tre måneder med stengt virksomhet og flere tusen permitterte har vært tøft og satt arbeidsplasser og virksomheter på prøve. At det endelig åpnes opp torsdag har vært kritisk, og betyr at permitterte nå kan komme tilbake på jobb, sier Linda Vist, direktør for handel.

Fortsatt ingen skjenking

Selv om trinn to i utgangspunktet inkluderer en åpning også av skjenking, har Johansen og byrådet tidligere gjort det klart at de ikke nødvendigvis vil åpne alt i et trinn samtidig.

Slik ble det heller ikke. Skjenkestopp er blant tiltakene som videreføres, i første omgang til det skal gjøres en ny vurdering av situasjonen 20. mai.

– Dersom situasjonen med smitte, innleggelser og vaksine fortsetter å ha en positiv utvikling, kan de som driver serveringssteder, restauranter, museer, kinoer, teater og annen kulturvirksomhet begynne å forberede en gradvis og kontrollert gjenåpning om noen uker, sier Johansen.

Næss sier at at det er et skår i gleden.

– Skjenking av alkohol i hovedstaden har vært stengt siden 10. november og det er nå på tide at de nå får åpne opp igjen. Bransjen er godt forberedt, og vi er trygge på at smittevernhensyn vil bli godt ivaretatt, skriver han i en pressemelding.

– Feil håndtering

Gullsmed Heyerdahl mener nytten av å stenge butikkene ikke veier opp for kostnaden.

– Jeg tror det vil komme rapporter som viser at butikkene aldri skulle vært stengt, i hvert fall ikke så lenge. Den vil i det minste vise at det burde vært koordinert, slik at Oslo og kommunene rundt hadde de samme reglene. Vi har sett det flere ganger, og så det senest da Sandvika Storsenter åpnet igjen – mobiliteten økte og det ble oversvømt med folk fra Oslo, sier han.

Nå mener Heyerdahl det haster med å få på plass støtteordninger.

– Det vil ta tid å bygge seg opp igjen etter en så lang pause. Nå er spørsmålet hvordan vi skal gjenreise byen i samarbeid med politikerne. Det blir en interessant reise. Vi som er butikkeiere og private næringsdrivende har stått langt fremme i denne kampen, og det er nødt til å komme på plass støtteordninger raskt, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.