Flere hundre skue- og kjøpelystne sunnmøringer trenger seg gjennom døråpningen idet Amfi Moa åpner dørene til det splitter nye kjøpesenteret utenfor Ålesund. 40 nye butikker og restauranter under ett tak. Kundene kan nå gå tørrskodd over til den gamle delen av Amfi-senteret. Mange har kommet for å se og ta bilde av eieren Olav Thon (95) som skal klippe snoren til et kjøpesenter for snart hundrede gang. Men han er fortsatt ikke lei.

– Nei, det er veldig interessant, alle kjøpesentre har sitt særpreg. Det som passer et sted, er ikke sikkert passer et annet sted, så man skal finne balansen, sier 95-åringen.

Gullbelagt

Ryggen luter en anelse fremover og høyrehånden har godt grep rundt en svart stokk, men den 95-årige kjøpesenterkongen navigerer støtt gjennom menneskemengden. To skritt bak følger hans mangeårige venninne Sissel Berdal Haga (78), som er minst like begeistret:

Et lokalt korps var med på å kaste glans over den storstilte åpningen av Amfi.
Et lokalt korps var med på å kaste glans over den storstilte åpningen av Amfi. (Foto: Fartein Rudjord)

– Endelig har også Olav Thon-gruppen fått øynene opp for at kjøpesentrene akkurat som hotellene må få farge og personlighet, forklarer Haga.

Store deler av interiøret i den nye delen av Amfi-senteret er holdt i sort og gull. Det skyldes ikke minst Hagas personlige engasjement – hun fungerer som Thons fargekonsulent.

– Det skal være eksklusivt. Akkurat som med hoteller skal du føle at du får en opplevelse når du kommer til kjøpesenteret. Det er mye konkurranse og skal du få kunder til et kjøpesenter, så må de like seg når de kommer, det må være noe spesielt å oppleve, sier Haga.

Sosial møteplass

Olav Thon tar konkurransen fra netthandelen på alvor, men tror likevel kjøpesentrene vil overleve.

– Vi må nok regne med at kjøpesenteret kommer til å forandre seg lite grann. Vi kommer til å få mer bespisning og mer underholdning, tror Thon.

– Handler du selv på nett, Olav Thon?
Eiendomsinvestoren åpnet kjøpesenter i Ålesund og kom med et godt råd til småbyer som mister handel.
01:15
Publisert:

Store kinoanlegg, bowlinghaller, treningssenter, svømmehall og ulike serveringssteder skal bidra til fornyet interesse for kjøpesentrene. På Amfi Moa ble et splitter nytt kinoanlegg med seks saler og komfortable liggestoler med varme i setene åpnet inne på kjøpesenteret.

– Selv om vi nå kan få alle verdens filmer rett inn i stuen, så får likevel kinoselskapene rekordtall når det gjelder omsetning og besøk. Vi ser det for eksempel på Storo i Oslo, der kinoanlegget går over alle forventninger, sier Thon. Der åpnet svenskeide Odeon Kino i mars et kinoanlegg med 14 saler og 1700 stolseter i tilknytning til senteret.

Han frykter derfor ikke at folk skal foretrekke å ta handelen hjemme i stuen og droppe kjøpesenteret, men tror det i større grad vil fungere som sosialt samlingspunkt.

– Det blir et møtested for både unge og gamle, sier Thon.

Ålesunds ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) hadde tatt veien til kjøpesenterbyen på Moa en mil utenfor sentrum for å bistå Olav Thon i åpningen av den nye delen av Amfi Senteret.
Ålesunds ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) hadde tatt veien til kjøpesenterbyen på Moa en mil utenfor sentrum for å bistå Olav Thon i åpningen av den nye delen av Amfi Senteret. (Foto: Fartein Rudjord)

Må yte service

I gågaten i Ålesund, 11 kilometer fra kjøpesenterbyen på Moa, er det langt mindre folksomt. Da DN besøkte Kongens gate i forrige uke, lyste gule salgsplakater opp en ellers regntung gågate med tomme restaurantlokaler og butikklokaler side om side. Det eneste som trakk bra med folk var opphørssalget i kjøkkenutstyrsbutikken som ble etablert i fjor. På et ellers attraktivt butikkhjørne, var det nå thailandsk massasjeinstitutt.

Men Olav Thon mener hverken han eller kjøpesentrene kan klandres for at sentrumshandelen i småbyene sliter.

Publikum har samlet seg for å se på åpningen. Olav Thon åpnet i dag et av landets største kjøpesentre på Moa utenfor Ålesund.
Publikum har samlet seg for å se på åpningen. Olav Thon åpnet i dag et av landets største kjøpesentre på Moa utenfor Ålesund. (Foto: Fartein Rudjord)

– Veldig mange av våre kjøpesentre ligger i etablerte sentrum, som for eksempel Ski storsenter som ligger ved stasjonen i Ski. Andre steder ligger de litt utenfor det etablerte sentrum, men hvis vi ser på den utviklingen som jeg tror kommer i Norge de neste 20–30 årene, så kommer byene og tettstedene til å vokse så mye at et senter som i dag kanskje sies å ta vekk handel fra det etablerte sentrum, kommer til å være i sentrum. Det er byene som utvikler seg, sier Thon.

– Har du et godt råd til småbyene som mister handel? Hva bør de gjøre?

– Yte bedre service.

Tørt og varmt

På Moa har en venninnegjeng fra Sykkylven tatt turen til åpningen av det nye Amfi-senteret.

– Det er veldig praktisk, vi slipper å gå ute når det regner, sier Marion Nilsen (18) om den nye gangbroen som binder det nye senteret sammen med den eldre delen.

Thea Lønvik (fra venstre), Marion Nilsen og Christine Gabianoo er ofte på kjøpesenteret på Moa, og tror de vil fortsette med det selv om de handler på nett.
Thea Lønvik (fra venstre), Marion Nilsen og Christine Gabianoo er ofte på kjøpesenteret på Moa, og tror de vil fortsette med det selv om de handler på nett. (Foto: Fartein Rudjord)

De tre tar ofte turen innom Moa på grunn av de mange butikkene og serveringsstedene. Det er blitt en sosial møteplass.

– Jeg handler mest på nett, men går i butikkene fordi det gøy, sier Christine Gabianoo (18).

Hun synes både utvalget og prisene ofte er bedre på nett.

– Jeg handler for det meste klær og sminke på nett, sier Gabianoo.

Hun handler gjerne for beløp under tollgrensen i utenlandske nettbutikker.

– Jeg liker å prøve klærne så jeg vet hva som passer, sier Thea Lønvik (18) som ikke handler like mye på nett. Det gjør heller ikke venninnen Marion Nilsen (18), foreløpig. Hun vil helst ha varene med hjem umiddelbart.

– Hvis nettbutikkene blir enda raskere, vil jeg sannsynligvis bestille mer på nettet, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.