Etter noen trøblete år, viser årsregnskapet til butikkjeden Enklere Liv as at resultatet før skatt har knappet inn fra 38 millioner til 20 millioner i underskudd. Det ble følgelig ikke utdelt aksjeutbytte for fjoråret, ifølge protokollen fra generalforsamlingen.

«Selskapet har de siste årene vært i en større restruktureringsprosess, med store utskiftninger på varelager og endring av rutiner med mer. Selskapet forventer et normalt driftsår gjennom 2018», heter det i en kommentar til rapporten, som spesielt trekker frem at omsetningen har økt med ti prosent.

Ryddejobb

De vurderer videre at den etablerte nisjen selskapet opererer vil berøres relativt sett mindre enn øvrig handel ved en «avkjøling» i økonomien.

Styreleder Tore Thorstensen fortalte DN i fjor om at det ble jobbet med å omstille Enklere Liv, blant annet etter en periode med høy risiko og «litt for høy satsing» på nye produkter. Da hadde Enklere Liv Holding, som blant annet har Stein Erik Hagen på eiersiden, tapt 154 millioner kroner på to år.

Samme selskap ga i fjor 96 millioner kroner til Enklere Liv as i konsernbidrag, ifølge sistnevntes årsregnskap. I 2017 var den innskutte egenkapitalen fire ganger høyere enn året i forveien.

Ingen unnskyldninger i 2018

Thorstensen mener selskapet er på vei fremover.

–Som du kanskje ser, er bunnlinjen ganske elendig, og det var mange ting som måtte gjøres om på i bedriften. Nå har vi satt i gang en stor kostnadsreduksjon, blant annet ved å legge ned virksomheten i Sverige, sier Thorstensen til DN om de nye tallene.

Han sier 2018 blir det første normale driftsåret, der det «ikke lenger hjelper å skylde på gamle forhold».

– Vi hadde et godt år til mai, fulgt av en dårlig sommersesong – i likhet med mange andre i samme bransje. Nå håper vi «møkkahøsten» kommer snart, så folk kommer for å varme seg i butikkene våre. Om denne sommeren fortsetter til desember, kommer vi til å få problemer, ler styrelederen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skambud på Fred. Olsen Energy
Kreditorene kommer aldri til å gå med på det, sier DNs børskommentator.
01:09
Publisert: