De syv sportskjedene Intersport, Coop, XXL, Sport 1, Stadion, Sport Norge og MX-sport omsatte for rundt 2,95 milliarder kroner i første kvartal, viser tall fra Norsk Sportsbransjeforening.

Det er et fall på over 11 prosent målt mot samme periode året før. Nedgangen kommer riktignok etter en vekst på hele 25 prosent i fjorårets første kvartal, som var rekordsterkt.

Mesteparten av omsetningsfallet skal ha kommet i januar og februar, og det er jevnt over meldt om bedring etter årets to første måneder.

Fraktproblemer

Trond Evald Hansen, administrerende direktør i Norsk Sportsbransjeforening, trekker frem en mild vinter, koronaeffekter og forsinkelser i vareleveranser som hovedårsakene til nedgangen.

Men nå har også økte levekostnader begynt å merkes på omsetningen.

– Den milde starten på 2022 i tillegg til renteheving, rekordhøye strømpriser og – bensinpriser ga visse effekter på salgstallene, sier Evald Hansen i en pressemelding.

Han konstaterer at korona fortsetter å skape problemer for varehandelen. Nye nedstengninger i Kina har satt allerede skjøre forsyningskjeder under ytterligere press, samtidig som Ukraina-krigen skaper store forstyrrelser i råvaremarkedene.

– Når vi ser vinteren under ett, det vil si fjerde kvartal 2021 og første kvartal 2022, endte omsetningen ned 1,2 prosent, sier Trond Evald Hansen, administrerende direktør i Norsk Sportsbransjeforening.
– Når vi ser vinteren under ett, det vil si fjerde kvartal 2021 og første kvartal 2022, endte omsetningen ned 1,2 prosent, sier Trond Evald Hansen, administrerende direktør i Norsk Sportsbransjeforening. (Foto: Gorm K. Gaare)

«Stadig flere varekategorier opplevde forsinkelser, som igjen påvirket kundetilbudet til en viss grad i første kvartal. Nordmenn møtte langt fra tomme butikker, men enkelte varemerker i enkelte kategorier var til dels kraftig forsinket. Mange leverandører måtte ty til flyfrakt for å få varer til Norge», skriver bransjeforeningen i en pressemelding.

Luften ut av ballongen

Børsnoterte XXLs norske virksomhet kunne for litt over to uker siden melde om et omsetningsfall på litt over fire prosent i første kvartal. Men XXL tok markedsandeler fra de andre sportskjedene, etter å ha tapt terreng gjennom store deler av 2021.

– Kvartalet har på mange måter vært tøft med pandemi og utfordrende markedsforhold, men vi er naturligvis glade for at mange kunder velger XXL, sier Stine Trygg-Hauger, administrerende direktør i XXL Norge.

Trygg-Hauger konstaterer at varetilgang er en utfordring for hele bransjen.

– Den siste tiden har vi merket det mest på sko og tekstiler. Vi har et bredt utvalg og hjelper kundene med å finne alternativer, sier hun.

Den forhandlereide sportskjeden Stadion, som har rundt 130 medlemsbutikker, fikk et omsetningsfall på 7,1 prosent i første kvartal, etter en økning på hele 72 prosent i første kvartal 2021.

– Bransjen har hatt oppblåste tall en stund, og nå er luften i ferd med å gå litt ut av ballongen, sier toppsjefen i Stadion, Gisle Daviknes.

Han beskriver forsyningssituasjonen som utfordrende. Hittil i år har kjeden fått rundt 90 prosent av ordrene, og Daviknes tror ikke denne andelen vil ta seg opp med det første.

– Det er vanskelig å si noe sikkert. Krystallkulen har aldri vært mer uklar enn den er nå, sier han.

Ole-Henrik Skirstad, administrerende direktør i Bjørn Rune Gjelsten og Olav Nils Sundes sportskonsern Sport Holding, opplyser at kjedene Intersport og Sport 1 samlet leverte omtrent som markedet i første kvartal. Skirstad melder om en fortsatt krevende leveransesituasjon.

Den viktige sykkelsesongen

Sykkel er for de fleste sportskjeder en av de aller viktigste varekategoriene. For XXLs del står sykler for mellom 20 og 25 prosent av selskapets omsetning i sommerhalvåret. I fjor ble selskapet påført 300 millioner kroner i tapte inntekter som følge av mangel på sykler.

– Når det gjelder sykler, så er vi i XXL relativt godt forspent med nærmere 100.000 sykler på lager ved sesongstart, men vi følger naturligvis situasjonen nøye her også, sier Trygg-Hauger.

Evald-Hansen skriver at det nå er godt med sykler tilgjengelig i markedet, men at bransjen likevel er noe bekymret for at årets leveranser også kommer så sent at det vil påvirke salget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.