Mandag morgen legger Statistisk sentralbyrå frem tall for detaljomsetningen – ikke medregnet salg av kjøretøy – fra april til mai.

Den viser en nedgang på 0,9 prosent.

Nedgang i dagligvarehandel trakk ned

– Med unntak av butikkhandel med sportsutstyr og fritidsbåter var det en forholdsvis bred nedgang for de ulike næringene. Omsetningsvolumet i dagligvarehandelen gikk ned 1,2 prosent, og var næringen med størst bidrag til den totale nedgangen i detaljhandelen, sier seniorrådgiver Marius Bergh i SSB.

Samtidig var matvareprisene 3,1 prosent høyere i mai enn fjoråret, viser tall fra konsumprisindeksen.

Under koronapandemien var salg av dagligvarer betydelig høyere enn før pandemien. Salg av dagligvarer har sunket i takt med at pandemien har trukket seg tilbake og koronarestriksjoner er blitt fjernet.

– Nå ligger salgsvolumet av dagligvarer faktisk i underkant av der det lå før pandemien. Nedgangen må ses i sammenheng med avvikling av reiserestriksjoner og at nordmenn nå i større grad går ut og spiser på restaurant og kantiner, sier Bergh.

Klessalget falt

Etter to måneder med veldig høy omsetning gikk omsetningsvolumet for butikkhandel med klær ned 4,7 prosent fra april til mai 2022, viser sesongjusterte tall.

Omsetningen i mai var likevel relativt høy for denne næringen, med en økning på 11 prosent siden mai i fjor ifølge kalenderjustert volumindeks.

– Butikkhandel med klær er en av næringene som har svingt mye de siste to årene, sier Marius Bergh.

Lav tro på egen økonomi

I forrige måned falt handelen med 1,3 prosent, viser sesongjusterte tall fra SSB. Det er kanskje ikke overraskende at shoppebremsen fortsetter hos nordmenn. Ifølge Finans Norge forventningsbarometer har ikke nordmenn hatt mindre tro på egen økonomi siden bankkrisen på 1990-tallet.

Av svarene i barometeret kom det frem at nordmenn vil prioritere å spare og nedbetale lån, samt prioritere reising på bekostning av nesten alle andre forbrukskategorier.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.