Hjemmekontor og økende netthandel har gitt kles- og skobutikker en dårlig start på året. Klessalget opplevde det største fallet sammenlignet med januar 2020, med en nedgang på 27 prosent. Skobutikkene fikk en nedgang på 16 prosent, mens kjøpesentrene er ned 7 prosent.

– Dette viser at konsekvensene av koronakrisen er svært ujevnt fordelt. Utbruddene av virusmutasjoner gjorde at store deler av detaljhandelen ble pålagt å stenge på noen timers varsel. Konsekvensene av dette kommer til å bli tydelige i ukene og månedene som kommer. Uten bedre kompensasjon for lønnskostnader og tapte varelager vil mange risikere konkurs, sier Harald J. Andersen, direktør for handel i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon i en pressemelding.

Klessalget opplevde det største fallet sammenlignet med januar 2020, med en nedgang på 27 prosent. Skobutikkene fikk en nedgang på 16 prosent, mens kjøpesentrene er ned 7 prosent. Bildet fra tidligere anledning.
Klessalget opplevde det største fallet sammenlignet med januar 2020, med en nedgang på 27 prosent. Skobutikkene fikk en nedgang på 16 prosent, mens kjøpesentrene er ned 7 prosent. Bildet fra tidligere anledning. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Detaljhandelen samlet hadde en økning på 9 prosent, mye på grunn av at nettsalget skyter i været, samtidig som det under pandemien er brukt mer penger på varer og mindre på tjenester.

Flere tiltak

I tillegg til kompensasjon for å hjelpe virksomhetene som har vært stengt mener Virke det er på tide med politisk handling for å sikre like vilkår for norske handelsaktører i årene som kommer.

– Stortinget og regjeringen må ta inn over seg at handelen trenger like konkurransevilkår i møte med den internasjonale konkurransen, blant annet ved å fjerne tekstiltollen. Dette er en etterlevning fra da vi hadde en innenlands tekstilindustri. Nå beskytter ikke tollen norske arbeidsplasser, men hindrer etablering av nye jobber, sier Andresen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.