Mandag kveld etter stengetid på Wall Street sendte detaljhandelsgiganten Walmart – verdens største selskap målt i omsetning og antall ansatte – ut en melding til markedet der det varslet svakere inntjening både for det regnskapsmessige andre kvartalet og det inneværende regnskapsåret 2023 som helhet.

Ifølge selskapet får den høye prisveksten folk til å prioritere nødvendighetsvarer som mat. Dette går på bekostning av klær og elektronikk, kategorier som gir bedre marginer. Selskapet er blitt nødt til å dumpe prisene på varene de ikke blir av med, noe som får uheldige effekter på inntjeningen.

Walmart venter nå at inntjeningen vil falle med mellom 8–9 prosent i andre kvartal, som varer fra mai til juli, og 11–13 prosent for regnskapsåret 2023. I februar ventet Walmart at inntjeningen bare ville falle med én prosent i regnskapsåret 2023, ifølge Bloomberg.

I etterhandelen falt Walmart-aksjen nesten ti prosent. Investorene sender også konkurrentene Target og Amazon ned henholdsvis seks og tre prosent.

«Når ting går galt for Walmart, kan du anta at det gjør det for andre retailere også», sier Neil Saunders i analyseselskapet GlobalData til Bloomberg.

Walmart-sjef Doug McMillon sier de har gjort «gode fremskritt» med å redusere varelagrene, men at det fortsatt vil være behov for tilbud i perioden fremover. Dette, kombinert med at forbruksvarer generelt har lavere marginer, vil sørge for vedvarende marginpress.

Fed-beslutning

I juni var prisveksten i USA på 9,1 prosent, et nivå man trodde tilhørte fortiden til. Den amerikanske sentralbanken (Fed), som lenge holdt fast ved at inflasjonen var forbigående, har nå fått hastverk med å heve renten.

Onsdag er det ventet at Fed vil klinke til med nok en «trippelheving» på 0,75 prosentpoeng, men i rentemarkedet prises det også inn en sannsynlighet på litt over 20 prosent for en heving på 1,0 prosentpoeng. Begge utfallene vil uansett bety at den bratteste renteoppgangen siden 1994 fortsetter – og det i en økonomi der veksten allerede er avtagende.

Balansegangen er hårfin, og analytiker Jennifer Bartashus i Bloomberg Intelligence tror Walmart-varselet kan forsterke resesjonsfaren.

«Når noe påvirker en forhandler alle kjenner til, som Walmart, kan det føre til et ytterligere fall i forbrukertilliten», sier Bartashus.

Torsdag publiseres også bnp-tall for andre kvartal. Ettersom den amerikanske økonomien krympet i første kvartal, vil et nytt fall innebære en teknisk resesjon. Det er imidlertid National Bureau of Economic Research (NBER) som offisielt fastslår resesjoner i USA, noe også Det hvite hus så seg nødt til å presisere før helgen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.