Bare tre dager etter han inntok det ovale kontor i Det hvite hus 20. januar, signerte USAs president Donald J. Trump en ordre som trekker USA ut av forhandlingene om frihandelsavtalen med Asia/stillehavsområdet, Trans-Pacific Partnership (TPP).
TPP var inntil USA meldte seg ut en handelsavtale mellom USA og 11 andre land i Asia, Oseania og Nord- og Sør-Amerika. Den omfattet land som utgjør omtrent 40 prosent av verdens brutto nasjonalprodukt (bnp).
Det har vært stor usikkerhet rundt hva som vil skje med avtalen nå som USA har meldt seg ut, men ifølge Financial Times er Japan – som er den største økonomien i gruppen etter USA – nå klare til å starte opp avtalen igjen – uten USA.
Kan revolusjonere global handel
Avisen har snakket med kilder som jobber med avtalen, som opplyser om at Tokyo er klare til å fortsette uten særlige endringer i den opprinnelige avtalen.
– Vi vil starte samtaler om en TPP med elleve medlemmer, uten USA, på Asia-Pacific Economic Cooperation-møte i mai, sa Japans finansminister Taro Aso på en forsamling i New York, ifølge FT.
Forrige uke besøkte Australias handelsminister Steven Ciobo Japan for å diskutere en ny utgave av TPP.
Avtalen kan ende opp med å bli svært gunstig for ikke-amerikanske matvareeksportører som Australia, og kan også ende opp med å revolusjonere global handel, ifølge Financial Times.
Vil lokke USA tilbake
Etter at Trump signerte ordren om å melde USA ut av TPP, har Japan og Kina knivet om å få gjennomslag for hver sin visjon av en handelsavtale på tvers av Asia og Stillehavslandene.
Kina har trykket på for en rask sammenslutning om handelsavtalen Regional Comprehensive Economic Partnerhsip (RCEP), med «lav kvalitet», som hovedsakelig fokuserer lavere tariffer mellom landene i Sørøst-Asia og Stillehavet.
Japan og Australia har kritisert Kinas forslag og ønsker seg en RCEP-avtale med «høy kvalitet», som inkluderer tjenester og investeringer for å lokke USA tilbake til TPP-avtalen.
Går RCEP-avtalen i boks vil det totalforandre global handel ettersom det vil integrere verdens mest befolkede region, som står for en tredjedel av verdens økonomiske produksjon, skriver FT.
Fortsatt en lønnsom avtale
Japans statsminister Shinzo Abe har vært lite optimistisk til en TPP uten USA, og har kalt avtalen meningsløs uten det som er verdens største økonomi.
Men flere faktorer skal ha fått Japan til å ombestemme seg.
Ifølge seniorstipendiat Kenichi Kawasaki i National Graduate Institute for Policy Studies, har Japan innsett at det fortsatt er økonomiske fordeler ved TPP uten USA – og Japan trenger dem.
– Vi kan ikke forvente økonomisk oppblomstring uten noen frihandelsavtaler. Mesteparten av Japans antatte fortjeneste fra tariffreduksjon var på grunn av USA, sier han til Financial Times.
I tillegg er det et geopolitisk aspekt. TPP vil styrke forholdet mellom Japan og partnere som Australia og Vietnam. Utover det vil regler på områder som offentlig anskaffelse og åndsverk bidra til å presse på for høyere standarder i en eventuell RCEP-avtale med blant annet Kina, Indonesia og Filippinene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.