Innen 1. mars må USA og Kina finne en løsning på handelskrigen. Enten må de bli enige om en avtale eller lage en slags forlengelse av våpenhvilen.

Hvis ikke står president Donald Trump klar til å øke tollsatsene som allerede er innført på kinesisk import til en verdi av 200 milliarder dollar fra ti prosent til 25 prosent.

«Ettersom den såkalte våpenhvilen i handelskrigen mellom USA og Kina kun er planlagt å vare ut denne måneden, begynner det å bli kritisk at partene kan vise til en viss fremgang i forhandlingene, for å forhindre at konflikten blusser opp på nytt», skriver rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets morgenrapport tirsdag.

It-fest på børs

Handelskrigen har nå vart i over ett år og selv om partene er i dialog med hverandre er det fortsatt ingen tegn til snarlig løsning. Etter at aksjemarkedet traff bunnen rundt juletider i fjor har investorene igjen fått tilbake troen, til tross for at flere selskaper har sluppet negative resultatvarsler der svake salg i Kina får skylden som følge av handelskrigen.

  • S&P 500 og Dow Jones har begge steget 15 prosent siden julaften.
  • Teknologibørsen Nasdaq har steget 18 prosent.

«Det kan virke som om forventning blant investorene ligger litt på den optimistiske siden», skriver Borgen Gjerde.

Børsene i Europa steg betydelig i går, og oppgangen var markant i sektorer som er eksponert for global handel, som industri og it.

«Dette kan riktignok ha like mye å gjøre med at euroen svekket seg videre i går, og handlet så lavt som på 1,1270 mot dollar, som er det svakeste siden midten av november. Dette er selvsagt også positivt for selskaper i eurosonen som har mye av inntjeningen sin i utenlandsk valuta», skriver analytikeren.

Se på gaffeltrucker

Handelskrigen mellom USA og Kina har satt sine merker. Veksten i Kina dabber av, bilsalgene faller og forbrukerne holder litt hardere på lommeboken.

Fjerdekvartalsresultatene fra amerikanske selskaper viser at oppbremsingen i kinesisk økonomi er moderat, men bred, ifølge Wall Street Journal.

En gaffeltruck løfter grisefôr i provinsen Heilongjiang i Kina.
En gaffeltruck løfter grisefôr i provinsen Heilongjiang i Kina. (Foto: Hallie Gu/Reuters/NTB Scanpix)

I en lengre artikkel om kinesisk økonomi skriver avisen at man må begynne å se på gaffeltrucker for å måle helsetilstanden til kinesisk industri. Endringer i etterspørsel kan avgjøre om det går oppover eller nedover.

Selskapet Enersys lager batterier til gaffeltrucker. Det har merket seg at salgene i Kina falt i fjerde kvartal etter vekst på rundt ti prosent tidligere i år.

– Vi har sett en oppbremsing. Gitt at gaffeltrucker er en god indikator for økonomisk aktivitet, har Kinas generelle økonomi bremset, og kanskje enda mer enn myndighetene indikerer, sier finansdirektør Michael Scmidtlein i Enersys til WSJ.

Gir håp

Både Donald Trump og Kinas president Xi Jinping har signalisert at de ønsker å finne en løsning på handelskrigen, men Trump har vært knallhard på at han vil ha innrømmelser fra Kina.

De to statslederne skal snart møtes, men ikke før fristen for å finne en løsning går ut.

– Selv om møtet ikke vil finne sted før etter 1. mars, som er fristen for å øke de amerikanske tollsatsene på kinesiske varer, gir det håp om at partene kan finne en løsning, skriver Nordea Markets' strateger Lars Mouland og Nick Pausgaard Fisker i meglerhusets morgenrapport tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ungarns statsminister lover null inntektsskatt resten av livet til kvinner som føder minst fire barn
00:33
Publisert: