Partene ble enige om at de vil jobbe sammen mot en redusering av tollbarrierer mellom landene, målet er nulltoll.

– Dette er gode nyheter som bidrar til å redusere usikkerhet, men den tas ikke helt vekk. Man må være forberedt på at det kommer ny utspill som igjen kan forrykke dette bildet. Men beskjeden i seg selv bidrar til økt tillit i markedet, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.

Hun legger til at for det norske markedet vil en redusert usikkerhet være noe som kan styrker kronen.

– Men vi tar forbehold, siste ord er nok ikke sagt i denne saken, men dagens nyhet i seg selv er positiv, så må vi bare stålsette oss på at det kan komme tilbakeslag som gjør at denne beskjeden blir reversert, sier Haugeland.

«I Trumps ånd»

Økonom Joachim Bernhardsen i Nordea sier at onsdagens møte mellom Trump og Juncker vil påvirke det norske markedet som er en liten og åpen økonomi.

– Trump er litt som en jojo, hvor mye kan man egentlig få ut av dette møtet?

– Ja, det er han, og det gjør det vanskelig å legge altfor mye i det. Det ligger litt i Trumps ånd å redusere tollbarrierene. Det er hva han egentlig vil for å gjøre markedet mer rettferdig, sett gjennom hans øyne. Men siste ord i denne visa er ikke sagt. Jeg kan ikke tenke at handelskrigen nå er over. Dette kommer til å prege markedet fremover både positivt og negativt, sier Joachim Bernhardsen.

Kina bygger forsvar mot Trump-toll
Joachim Bernhardsen i Nordea tror avtalen mellom USA og EU vil sette ytterligere tollsatser på vent.
Joachim Bernhardsen i Nordea tror avtalen mellom USA og EU vil sette ytterligere tollsatser på vent. (Foto: Ida von Hanno Bast)

En «våpenhvile»

På Twitter har det florert med gledesrop over det som av mange ses på som et gjennombrudd i handelskrigen. Den republikanske senatoren Chuck Grassley beskrev kunngjøringen som «trolig den eneste positive uttalelsen om at fremskritt er blitt gjort». Bernhardsen er ikke like positiv, men han tror det kan være et tegn på at ytterligere tollsatser vil bli satt på vent.

– Det det gjør på kort sikt er at de inngår det man kan kalle en «våpenhvile» hvor ytterligere tollbarrierer blir satt på vent. Det tror jeg er viktig, for Trump har truet med tollimport på europeisk biler. Det hadde tatt handelskrigen på et nytt nivå, sier økonom Bernhardsen i Nordea.

Også DNB Markets økonom Ole André Kjennerud holder seg avventende.

– Det er litt tidlig å konkludere, man har jo erfaring fra tilsvarende avtaler mellom USA og Kina. Slike avtaler kan fort brytes av Trump, sier Kjennerud.

– Hva har avtalen å si for det norske markedet?

– Man så en klar oppgang i aksjemarkedene i USA i går. Sånn sett ligger det an til en liten oppgang også her, men jeg tror ikke det blir en voldsom bedring i risikosegmentet. I dag så man at det fortsatt er laber stemning i Asia, sier Kjennerud.(Vilkår)

– Hvis man kan en loop, da er mye i parken gjort
Se landslagsspillerens tips til hvordan du imponerer ved bordtennisbordet.
02:59
Publisert: