Hansa-ølet blir bare å finne i Bergen og Hordaland. Det er klart etter forhandlingene som har pågått siden i høst nå er avsluttet.

– Dette har vi aldri opplevd før. Det som har skjedd i Rema er at vi er blitt en lokal leverandør, sier Hansa Borg-sjef Lars Midtgaard på en pressekonferanse torsdag.

Hansa Borg er også tilbudt hylleplass i kjerneområdet til CB i Agder og Borg i Østfold. Volumet er redusert fra 14,5 millioner liter i 2015 til et forventet nivå på en millioner liter i 2017. Dette tilsvarer en reduksjon på nærmere 95 prosent i volum, ifølge Hansa Borg.

– Dette handler om Rema og valgene de har tatt om bestevenner. Vi er ikke en av dem. Vi må ut og finne nye bestevenner og finne nye volumer, sier Hansa Borg-sjefen.

Ringnes kommer inn 

– Vi synes ekstra synd på Rema-kjøpmennene som vi har hatt et godt forhold til i alle år. Slik blir nå, blir det vanskelig.

I Rema-systemet er Ringnes foretrukket som bestevenn og hovedleverandør for drikkevarer. Dette skjer på bekostning av bryggerier som Mack og Hansa Borg som periodevis også har hatt nasjonal distribusjon til landets tredje største kjede.

Rema og Hansa Borg har forhandlet helt frem til onsdag.

Pressekonferansen skal ha kommet overraskende på Rema-systemet.

– Vi har aksepterte et tilbud fra Hansa der vi ble enige om fortsatt å selge Hansa i våre butikker. 

Satt igjen med 10 prosent

Det er forespeilet at Ringnes nå vil få 75 prosent av omsetningen i Rema-hyllene.

I Bergen har diskusjonen rundt Rema og Hansa gått hett for seg.

Rema-kjøpmann Eivind Madsen har uttalt seg kritisk til Fanaposten om Hansa Borgs strategi.

– Hansa Borg sa selv opp den landsdekkende distribusjonsavtalen med Rema 1000 i 2015. Det nytter ikke å komme nå og beskylde Rema 1000 for å hindre dem i å distribuere Hansa-produkter på landsbasis, sier Madsen til Fanaposten.

– Vi beskylder ikke Rema 1000 for å hindre distribusjonen av våre produkter. Vi konstaterer at Rema 1000 har fått en ny bestevenn, og at konsekvensen er dårligere tilgang på Hansa Borg-produkter i Rema 1000 butikker, tilføyer Hansa Borg-sjef Lars Midtgaard.

Tillitsvalgt Helge Gjøen i Hansa Borg er også svært kritisk til Rema.

– Stemningen er ikke god her nå om dagen. Folk er forbannet for at en kjede skal få lov til å holde på slik. Konsekvensene for annenhåndsleverandørene blir uholdbare når vi blir utsatt for slike omveltninger. Men som fagforening kan vi ikke streike mot våre egne kunder. Det skulle ta seg ut. Vi mener politikerne må ta tak i dette, og sette spillereglene mer rettferdig, sier Gjøen som er hovedtillitsvalgt på Hansa Borg Bryggerier for Norsk Nærings og Nytelsesmiddelarbeiderforening til avisen.

Takknemlig Ringnes

Påtroppende administrerende direktør i Ringnes, Anders Røed, kommenterte den nye posisjonen på denne måten.

– Som påtroppende administrerende direktør kan jeg si at den modellen vi har med Rema er ny for oss, og det blir veldig spennende å se hvordan den vil fungere. Vi er takknemlige for at en så stor og viktig kunde vil ha Ringnes som en av hovedleverandørene, men det forplikter og stiller store forventninger til oss.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.