Craft-bølgen som de siste årene har preget bryggeribrnasjen endte med overetablering og store tap for mange av håndverksbryggeriene.

Smellen har også rammet Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø, som har mistet halvparten av inntektene siden toppåret 2015.

Nøgne Ø skiller seg ut fra mange andre mikrobryggeri ved at det er kontrollert av bryggerigiganten Hansa Borg.

For noen år siden gjorde bryggerigiganten Hansa Borg oppkjøp både i Nøgne Ø fra Grimstad og Austmann i Trondheim. I fjor måtte Hansa Borg ta nedskrivninger på 35 millioner kroner i de to datterselskapene.

– Alle mikrobryggeriene har hatt en anstrengt økonomi, inkludert våre mikrobryggerier, sier Hansa-sjef Lars Giil.

Nå er aksjeposten på 50 prosent i Austmann solgt unna, mens i Nøgne Ø har Hansa Borg kjøpt ut lokale aksjonærer slik at bryggeriet med hovedkontor i Bergen nå sitter med 100 prosent av aksjene.

Kassen var tom

Både i Nøgne Ø og Austmann var det behov for påfyll av kapital. I Austmann valgte altså Hansa å kaste kortene før emisjonen og nye aksjonærer deriblant tidligere Orkla-sjef Bjørn Wiggen kom inn.

– I Austmann var vi ikke enige med de andre eierne om veien videre, og da var det bedre at vi skiltes som venner.

Hansa Borg har derimot stor tro på Nøgne Ø og bidro med å løse det akutte kapitalbehovet.

– Siden vi har en langsiktig plan innen hotell og restaurant, samt har en økonomisk ryggrad til å forsterke økonomien til Nøgne Ø, gikk vi inn med kapitalen som trengs i 2020, sier Giil.

Dedikerte kunder

Craft-interessen har vekket en bevegelse av ølinteresserte og mange av de mest entusiastiske tar klar avstand til industriøl.

Planen er ikke at Nøgne Ø skal bli industriøl, selv om Hansa Borg har kjøpt seg opp til 100 prosent.

– De står fortsatt fritt til å velge innovasjoner og smaker selv. Det tror jeg vi som eiere tydelig har bevist allerede gjennom flere år, som majoritetseier. Nøgne Ø vil fortsatt være en selvstendig bedrift og merkevare, sier Giil.

Bryggerisjef Sverre Øverland i Nøgne Ø er ikke bekymret for at entusiastene faller fra.

– Nøgne Ø har alltid gjort sin egen greie, også etter at Hansa Borg kom inn på eiersiden i 2013. Det skal vi gjøre i fortsettelsen også.

Magiske tall

Hvis man ser bort fra alkoholavgifter, mistet Nøgne Ø nesten fem millioner på topplinjen i fjor.

På bunnlinjen falt underskuddet fra 7,4 millioner i 2018 til 4,6 millioner i fjor.

Bryggerisjef Sverre Øverland er optimistisk.

– Vi har hatt kontinuerlig volumvekst siden starten på 2019.

I likhet med mange andre bryggerier har også Nøgne Ø fått merke koronakrisen.

– Vi har hatt helt magiske tall i dagligvarebutikkene og på Vinmonopolet, mens uteliv, taxfree og eksport har falt.

Mikrobryggeriene har stått for rundt 3,7 prosent av det totale volumet for øl de siste par årene, men Øverland tror småskalabryggeriene vil tape andeler nå som bransjen rammes av pandemien da de minste kun har en salgskanal – uteliv.

– Hva skal til for at Nøgne Ø skal tjene penger igjen?

–Vi var på stø kurs til å tjene penger igjen, så kom pandemien. Vi var på riktig vei på et tidspunkt, så får vi se når året er omme.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.