Kolonihagen er mest kjent for sine økologiske matkasser, men i løpet av våren inntar den oppskalerte gründerbedriften Remas hyller for alvor etter å ha blitt kjøpt opp av Reitan-familien.

I mai introduseres 30 vidt forskjellige produkter i Rema, men økologisk frukt og grønnsaker lar fortsatt vente på seg.

– Vi skal inn i 150–200 butikker. Dette er en storbystrategi i første omgang, men målet er at alle skal med. Vi er avhengige av at kjøpmennene er med, og det kan gå raskere enn vi aner, sier daglig leder Kristina Finne i Kolonihagen.

Nå utvides sortimentet med alt fra egen juice, oster, egg, fryste rundstykker og iskrem fra et utvalg nisjeaktører. De aller fleste produktene med unntak av kaffe er økologisk.

 Oppgaven hun har fått er å ta økologiske produkter til et nytt nivå i Rema-hyllene slik Gram har løftet kjeden i Danmark.

– Forbrukernes første møte med økologiske produkter har vært mindre og litt myke agurker samt epler med et litt trist uttrykk. Litt liten, gammel og for dyr.

Sammen med Rema er det lagt en femårsplan for alle selskapene.

– Vi håper på et stort skifte som ikke bare skal forandre Rema, men hele dagligvaren. Vi håper dette betyr like mye som da kokeplaten inntok kjøkkenet. Folk fortjener å vite hva de spiser, og spise bra, sier Finne, som nå tror Kolonihagen vil styrke Remas posisjon i helgehandelen.

Skal banne og være rebeller

 I Kolonihagens hovedkontor i en gul villa på Oslos beste vestkant er innkjøper Sverre Gulliksen i ferd med å teste grønnsaker til kommende matkasser. For Kolonihagen var matkassene frøet som ble millionbutikk. 

Selv etter Rema-oppkjøpet forblir hovedkontoret en god t-banereise unna Rema-hovedkvarteret på Ensjø. Planen er å være et kompetansesenter.

– Vi skal banne i kirkerommet og være rebeller, sier Finne, som er godt fornøyd med det frie mandatet hun har fått fra Rema-sjef Ole Robert Reitan.

Remas direktør for kategori og innkjøp, Lars Kristian Lindberg, ser frem til å bli utfordret.

– Vi håper at Kolonihagen vil pushe oss slik at vi får bedre mat, matkunnskap og økologi. Norske forbrukere sier butikkene er for like, og vi vil utfordres på å få bedre matprodukter inn i hyllene og mer bærekraftig utvikling, sier Lindberg.

Med utsikt for høyere volumer, håper Kolonihagen-sjefen at mat som har forbeholdt de få nå kan gjøres tilgjengelig for allmuen.

– God mat har vært forbeholdt mateliten, sier Finne.

Frukt og grønt er ryggraden i økologibevegelsen, men veien frem til komplett økologisk utvalg synes lang. Først må det bygges en høyere produksjon.

– Vi skulle gjerne vært lenger fremme og er utålmodige på viktig kategori som frukt og grønt.

Nå forsøkes blant annet nye overgangsløsninger for å rekruttere bønder til økologisk produksjon. 

– Overgangen til økologisk er kritisk for bøndene. Å bli sertifisert som økologisk tar tid. Utviklingen har stoppet opp fordi bøndene ikke har hatt distribusjon, og det er blitt kastet store mengder løk og poteter.

Kategoridirektøren i Rema håper å bygge et marked også utenfor de største byene.

– Etterspørselen for økologiske produkter er større i de største tettstedene enn andre steder, men dette er noe vi håper å videreutvikle også andre steder, sier Lindberg.

Ryddet opp i restaturantene

Ikke alt Kolonihagen har engasjert seg i har vært en gullgruve. I løpet av det siste året har det vært en snuoperasjon i det tidligere gründerselskapet. Restaurantutvidelsen er reversert og ulønnsomme spisesteder på Grünerløkka, Tønsberg og Hamar (franchise) avviklet. De konsoliderte regnskapstallene for Kolonihagen-konglomeratet viser at underskuddet på tre millioner kroner i 2015 er snudd til overskudd på vel to millioner i fjor.

– Oppgaven min har vært å skape rasjonell og positiv drift, og det har vi fått til. Vi har kuttet kostnader, reforhandlet avtaler og bygget en ny organisasjon, sier Finne som fortsatt har med seg gründeren Jon Frede Engdahl i selskapet.

Tyngre for matkassene

 Også matkassene har opplevd stagnasjon etter flere år med vekst. I fjor falt imidlertid omsetningen på matkassene fra 32 til 26 millioner sammenlignet med året i forveien. Inn i matkassesegmentet har det kommet nye tilbydere som kjører på pris samt nye dagligvarebutikker på nett som også tilbyr konkurrerende oppskriftsløsninger.

– For et par år siden merket vi en ekstrem fart i matkassene, men nå merker vi endret konkurranse og endrede forbrukervaner. Det er ikke like mange som har løpende abonnement, mens de heller velger å periodeshoppe. Samtidig ser vi at 70 prosent av kundene er lojale og ikke bruker andre leverandører.

Bakeriet, som leverte til 20 butikker i Meny før Rema-oppkjøpet, er derimot den mest lønnsomme delen av virksomheten. Nå bygges et nytt bakeri.

Har egen menighet

Den største veksten er ventet å komme i den nye salgskanalen hos Rema, og det budsjetteres med en salgsøkning på nesten 50 prosent i år.

– I Oslo har vi hatt en menighet med høy kjennskap til oss. Nå gir Rema oss mulighet i byer som Bergen, Trondheim og Stavanger. Vi forhaster oss ikke. det handler om å gjøre dette riktig.

Kolonialhagen-sjefen fastholder at det økologiske alternativet ikke skal miste sjelen selv om det nå åpnes et nytt marked i Rema-hyllene.

– Vi skal ikke bli enda en ny i rekken av kjedenes egne merkevarer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.