Med oppkjøpet av tradisjonsrike norske møbelprodusenter som Hjellegjerde, Hødnebø og Wonderland satset Rogalands-familien Høiland stort på ekspansjon i perioden 2010 til 2012. Det endte med 150 millioner kroner underskudd før skatt på et par år og nær konkurs i konsernet.
– Det fulgte med en del lik i lasten. Å overta Hødnebø-butikkene skulle vi aldri gjort. I 2014 fikk vi til en refinansiering der dagens eiere skjøt inn penger og banken bidro. I ettertid kan man si vi gjorde litt for mye på kort tid. Vi mistet oppmerksomheten om kjernevirksomheten, sier daglig leder Roar Høiland nå.
Opptur
Opprydningen i etterkant begynner omsider å gi resultater. I fjor leverte Interstil Holding et konsernoverskudd på 24 millioner kroner før skatt.
Etter refinansieringen er eierne av selskapet far og sønn Leif Arvid og Roar Høiland og investorene Arne Incoronato, Helge Orstad og Rolf Hodne. I Norge selger bedriften møblene sine videre til store kjeder som Skeidar og Bohus.
– Det er et veldig tøft marked i Norge. Det preger resultatene våre. Det er steintøft. Hovedinntektene kommer fra veldrevne døtre av Hjellegjerde, sier Høiland.
Fire ansatte i Norge
Hjellegjerde minner lite om den sunnmørske møbelfabrikken han var med å kjøpe av børs i 2010. Det finnes ingen norsk produksjon lenger, og ingen ansatte på Sunnmøre.
– Vi har fire personer som jobber med Hjellegjerde i Norge, og en fabrikk i Thailand. Den utvider vi akkurat nå. Vi har en norsk leder og produserer stoler der, sier Høiland.
I tillegg har Interstil en fabrikk i Litauen som produserer både for Hødnebø og Hjellegjerde, en egen salgsorganisasjon i USA, og agenter i flere markeder.
– Nå jobber vi med ekspansjon og ser internasjonalt. Vi starter igjen i Sverige, med tre gamle bekjente. Det nye i år er at vi kommer med en ny serie egenproduserte Hødnebø-møbler. Det er god norsk merkevare, sier Høiland.
50 og sulten
Det var faren Leif Arvid Høiland som startet opp møbelgrossistfirmaet Interstil for 30 år siden, men sønnen Roar har vært med helt siden 1991.
I årevis var avkastningen gullkantet, og de to investerte penger i alt fra Acta til Favoritthytten. Fortsatt er den bokførte egenkapitalen på rundt 90 millioner kroner i far og sønn Høilands investeringsselskap.
Nå er ikke den gamle kjernevirksomheten like gullkantet lenger, men Roar Høiland vil ikke gi seg med møbler.
– Jeg er jo 50 år og sulten. Jeg har ikke tenkt å legge meg ned, sier han.(Vilkår)