– I mars og april var det dramatisk, sier konsernsjef Roger Lunde til DN.

Da korona inntraff i Norge, var det få selskaper som unnslapp en umiddelbar negativ effekt. Den tradisjonelle norske møbelprodusenten Ekornes var et av selskapene som ble hardt rammet. Ifølge konsernsjef Lunde opplevde selskapet en ekstrem ordrenedgang, og ble dermed tvunget til å permittere rundt 1000 ansatte.

Mens mange andre satt stille i båten for å vente og se, tok Ekornes og Lunde det han kaller en kalkulert gjetning, og fortsatte å fylle opp lagrene. Så kom det de håpet på – house nesting-effekten.

– Da folk skjønte at det ikke ble sommerferie, så satte de i gang med oppussingsprosjekter, og en av tre som pusser opp kjøper også møbler. Da mai kom, så skjønte vi at vi hadde valgt rett strategi, sier Lunde.

Selskapet fikk et resultat før skatt på 126,8 millioner kroner i fjerde kvartal 2020, mot minus 10,3 millioner kroner i samme kvartal 2019.

– Det har rett og slett vært stang inn på alle markeder, sier Lunde.

Rekordhøy ordrereserve

Resultat fra den rene driften i selskapet (ebidta) var på 276,9 millioner kroner i fjerde kvartal, mot 132,4 millioner kroner i samme kvartal 2019.

Driftsinntekter økte fra 901 millioner kroner i fjerde kvartal 2019, til 1121 millioner kroner i samme kvartal 2020. Driftsinntektene fordeler seg slik på de ulike merkevarene:

  • Stressless, som produserer funksjonelle sittestoler: 810,3 millioner kroner
  • IMG, som produserer møbelvarer: 220,2 millioner kroner
  • Svane, som produserer madrasser: 90,7 millioner kroner

Samlet for hele året endte selskapet med et resultat før skatt på 178 millioner kroner, opp fra 127,4 millioner kroner i 2019. Driftsinntektene i 2020 endte på 3482 millioner kroner, mot 3169 millioner kroner i 2019. Stressless-merkevaren sto for den største delen av salgsinntektene, med 2539 millioner kroner.

I kvartalsrapporten kan selskapet også melde om en ordreserve på 847 millioner kroner ved nyttår - det er rekordhøyt, og en økning på 133 prosent fra samme periode i fjor.

Koronatiltak ga løft

Ekornes skriver i fjerdekvartalsrapporten at strenge koronatiltak, deriblant anbefalinger om hjemmekontor, var hovedgrunnen til veksten selskapet så i 2020.

Selskapet forklarer veksten med økningen i folks forbruk innen bolig, oppussing, og møblering, som har vært en mer eller mindre direkte konsekvens av koronapandemien, henholdsvis at vi har tilbrakt mer tid i hjemmet.

– Det er med stor takknemlighet å se at Ekornes' ansatte igjen viser sitt sterke engasjement og evne til å tilpasse seg raske endringer i markedsforholdene, noe som sikrer forsyningssikkerhet til våre kunder. Kombinert med vellykkede kampanjer og lanseringer av nye produkter, gjorde dette Ekornes i stand til å dra nytte av den sterke etterspørselen som ble sett i andre halvår, og økte salget i alle segmentene der selskapet opererer, sier konsernsjef Roger Lunde i forbindelse med presentasjonen av fjerdekvartalsrapporten.

Ekornes skriver at de forventer at salget vil avta fra de «ekstraordinære nivåene» med den gradvise gjenåpningen av samfunnet.

Samtidig påpeker at Ekornes at ikke bare korona, men også deres evne til å levere gode produkter med korte leveringstider har vært avgjørende for suksessen de har hatt det siste året.

«I tillegg til fortsatt utvikling og introduksjon av nye produkter, styrket kundesamarbeid, en sterk global forsyningskjede, kombinert med nylig ombygging og utvidelse av produksjonskapasiteten, er Ekornes godt forberedt på å utnytte nye markedsmuligheter fremover.» skriver Ekornes i kvartalsrapporten.

Fra Møre til Kina

Ekornes ble etablert i 1934 av Jens E. Ekornes i Sykkylven i Møre og Romsdal, og er kanskje aller mest kjent for det populære varemerket Stressless. I 1979 overtok nevøen Jens Petter Ekornes roret som administrerende direktør, der han styrte selskapet som daglig leder, direktør, konsernsjef og styremedlem frem til 2008, da han døde 66 år gammel.

I 2018 ble Ekornes kjøpt opp av det kinesiske selskapet Qumei Home Furnishing Group, som la 5,1 milliarder på bordet for det norske selskapet. Samtidig med oppkjøpet ble Ekornes selskapet tatt av Oslo Børs, etter å ha vært notert der siden 1995.

Ekornes har fem fabrikker i Norge, og fem i utlandet. Selskapet sysselsetter vel over 2000 personer. Roger Lunde er konsernsjef siden 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.