Oppdatert med kommentar fra H&M Norge.

Det svenske tv-programmet «Uppdrag Granskning», tilsvarende «Brennpunkt» på NRK, har gått den svenske klesindustrien etter i sømmene.

Ifølge tv-programmet brenner selskapene opp tonnevis av sine egne produkter samtidig som de snakker om bærekraft, og det uten at forbrukerne har fått vite noen ting.

Klesgiganten H&M brenner ifølge SVT rutinemessig opp mot 20 tonn nye klær årlig, som er dobbelt så mye som tidligere er avslørt i Danmark. Mengden tilsvarer rundt 50.000 par jeans. De siste fem årene har H&M sendt store mengder klær i en spesialbygd plombert container for å brennes som avfall av «sensitiv» karakter.

I H&Ms bærekraftsrapport nevnes det ifølge programmet ikke med et eneste ord at selskapet brenner nye klær i Sverige – eller noen andre steder i verden.

400 tonn globalt?

Hvis H&M brenner like mye klær i andre land som det gjør i Sverige, så betyr det at totalt 400 tonn nye varer hvert eneste år produseres og fraktes verden rundt – for så å brennes opp.

H&M sier i en kommentar til svensk tv at brenning av klær er en del av «selskapets normale globale rutine», men at det handler om klær som er ødelagt under transport og er vannskadet eller ødelagt av sopp, eller klær som inneholder for høye mengder ulovlige kjemikalier.

Det svenske Naturvårdsverkets ekspert på avfallshåndtering, Anders Törngren, sier til svensk tv at det er forkastelig av H&M og andre klesprodusenter å brenne klær. Naturvårdsverket tilsvarer det norske Miljødirektoratet.

Ifølge Swerea og Naturvårdsverket fører produksjonen av ett par jeans til utslipp av over ni kilo CO2, forbruk av opp til 20.000 liter vann og utslipp av nok kjemikalier til å forurense over 700.000 liter vann så alvorlig at halvparten av alle artene i vannet dør.

Kommunikasjonssjef Joanna Morell i H&M Norge påpeker overfor DN at selskapet ikke ødelegger klær som er sikre å bruke, og at HM tar ansvar ved å destruere helseskadelige plagg.

- Vi sørger for at plagg som kan være skadelige for helsen ødelegges- de skal verken selges, doneres eller gjenvinnes. Dette er vi lovpålagt, skriver Morell i en epost til DN. Hun skriver videre at det er sjelden klær sendes til destruksjon og at det takket være tett samarbeid med kleskjedenes leverandører blir mindre av dette for hvert år.

- Vi har strenge kjemikalieregler og vårt målt er er innen 2020 helt å fase ut de kjemikaliene vi har identifisert som farlige i vår produksjonskjede, skriver Morell.(Vilkår)

Vokser seg store på avfallet ditt
HRS Elektroretur i Harstad gjør god butikk på «bruk og kast»-mentaliteten. Det har sendt dem til gaselletoppen i Troms.
03:48
Publisert: