Netthandel og endret kundeadferd er i ferd med å endre møbelimperiet Ikea. Nå satses det på en ny strategi med økt e-handel og mindre og sentrumsnære butikker.

I Norge ble alle investeringsbeslutninger for nye varehus satt på vent på tampen av fjoråret etter at Ikea tapte 100 millioner kroner på butikkdriften det siste året.

I Sverige og Nederland får den nye strategien allerede store konsekvenser for hundrevis av ansatte.

På et allmannamøte for noen uker siden fikk samtlige 700 ansatte i Inter Ikea Systems tilbud om å forlate jobben, skriver den svenske avisen HD-Sydsvenskans næringslivsnettsted 8till5.

Med seg på veien ut vil de ansatte få 12–24 månedslønner. Det tilbys også hjelp fra det svenske Trygghetsrådet – en stiftelse som blant annet bistår oppsagte arbeidstagere og arbeidsgivere i privat sektor med omstilling.

– Vanskelig og alvorlig situasjon

Ifølge 8till5 er den nye organisasjonen i Inter Ikea Systems fortsatt ikke klar. Hverken hvor stor den blir eller hvilken type kompetanse som behøves er endelig avklart.

Kaisa Lyckdal, talsperson for Ikea Inter Systems, sier imidlertid at det fremover kan bli snakk om endrede arbeidsoppgaver for de fleste ansatte, noe hun mener kan være tungt å bære for noen medarbeidere.

– Føler man at man ikke vil gå inn i denne perioden med usikkerhet i arbeidet med å møte fremtiden, da finnes det kanskje noen som vil gjøre noe annet, og da tilbyr selskapet et alternativ, sier Lyckdal til 8till5.

Men også i andre deler av Ikea pågår det nedbemanningsprosesser. I vår ble det kjent at Ikea skulle kutte 120 jobber innen HR, bærekraft, markedsføring og kommunikasjon i Malmö og Helsingborg. Fagforeningene i Ikea sitter for tiden i forhandlinger med Ikea for å beholde så mange jobber som mulig.

– Akkurat nå befinner vi oss i en vanskelig og alvorlig situasjon. På en eller annen måte berøres jo alle i selskapet av nedskjæringene, men selvfølgelig mest de som vil bli sagt opp, sier Anne-Lie Dahl, representant for Unionenklubben på Ikea, Ikano og Inter Ikea til 8till5.(Vilkår)

Konsernsjef om ledere som mangler kvinnelige toppkandidater: – De kan ringe til meg, så skal jeg foreslå en hel rekke
Petter Stordalen, Stein Erik Hagen, Knut Hartvig Johannson og Maria Moræus Hanssen deltok onsdag på rundebordskonferanse om mangelen på kvinnelige toppledere i næringslivet.
02:46
Publisert: