Ikeas servicesentre ble trukket frem som en måte å tilpasse seg digitale handlevaner.

Som DN skrev tirsdag har Ikea etter to-tre år med prøving og feiling valgt å legge ned hele konseptet. Dermed trekker Ikea seg ut fra Ålesund, Tromsø og Skøyen i Oslo for denne gang.

Sentrene var såkalte showrooms der kundene kunne ta og føle på produktene for så å bestille på nett. Da sentrene åpnet, meldte DN at det nye Ikea-konseptet manglet kjøttboller, og kundene kunne heller ikke ta med varene hjem. Avdelingen ble imidlertid benyttet som et hentepunkt for bestilte varer.

Den norske Ikea-sjefen Clare Rodgers erkjenner at konseptet ikke har fungert etter intensjonen og ikke har vært lønnsomt.

Forventer å ta med varene

Elkjøp-sjef Jaan Ivar Semlitsch er ikke overbevist om at rendyrkede showrooms fungerer i hans bransje.

– Nei, det har jeg liten tro på. Kundene må kunne handle med en gang. Det å spare tid, er veldig viktig for stort sett alle kunder. Det er også vanskelig å regne inn lønnsomhet i showrooms.

Han mener det er viktig med inspirasjon i varehus, men påpeker samtidig viktigheten av tilgjengelige varer både i butikk og i nettbutikken for å være med i kampen om kunden.

– Vi ser at veksten er mye høyere når varetilgjengeligheten er god. Kunder bruker gjerne en god stund på å bestemme seg, men når kundene først har bestemt seg, så vil de ha varene med en gang.

Ikke ekte Ikea

Handelsekspert Odd Gisholt mener også at kundene blir skuffet over ikke å kunne ta med seg varene hjem på direkten.

– Da jeg var på åpningen, sa jeg til meg selv; dette går aldri bra. Dette var ikke et ekte Ikea, men en blindgate. Ikea-kundene er vant til å ta med seg flatpakkede og sofaene hjem med en gang.

Gisholt mener at Ikea etter mange års suksess har kommet opp i et lønnsomhetsproblem med svake marginer.

– Markedet er litt mettet på Ikea, men jeg tror fortsatt at de vil vokse.

I likhet med andre handelsaktører, famler Ikea seg frem i forsøket på å utnytte samspillet mellom netthandel og tradisjonell butikkdrift.

Til DN uttalte Ikea-sjef Clair Rodgers at kjeden aldri vil gi opp prøving og feiling i et forsøk på å klekke ut fremtidige måter å tjene penger på.

Handelsekspert Reidar Mueller mener mange kjeder opplever en uoversiktlig og sammensatt situasjon når nye flerkanalstrategier skal klekkes ut.

– Det er utrolig mange parametere å holde orden på, og det er mange som har det tøft.

Han trekker frem endrede forbruksvaner, manglende topplinjeutvikling og en meget rask digital utvikling som kompliserende faktorer for kjedene.

– For aktører som er så fundamentale i sin tankegang som Ikea, kan det være endringer i markedet som de ikke klarer å ta inn i vurderingen sin. Det kan oppleves som et nederlag, men den som intet våger, intet vinner, sier partneren i VardeHartmark.

Servicesenteret i Tromsø lignet mye på et vanlig Ikea-varehus, men manglet kjøttboller og handlevogner.
Servicesenteret i Tromsø lignet mye på et vanlig Ikea-varehus, men manglet kjøttboller og handlevogner. (Foto: Lars Åke Andersen)

Raskere hjemlevering

I likhet med Ikea og mange andre handelsaktører, har Elkjøp de siste årene bygget logistikksystemer som skal gi raskere hjemlevering og sikre god tilgjengelighet for varer som ikke finnes på lager i butikk.

– Netthandel fører til et enda bredere sortiment, og her er det viktig at butikkene henger med. I tillegg øker det kravet til gode hjemleveranser, både når tjenesten selges på nett, men også i butikk, sier Elkjøp-sjef Jaan Ivar Semlitsch.

For å treffe et større kundegrunnlag har Elkjøp etablert flere mindre storbybutikker i tillegg til de store varehusene utenfor sentrumskjernen.

– Vi eskalerer ytterligere med citybutikker og nedskalerte storbutikker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Runa Skrove Falch er raskeste norske kvinne på maraton i fjor
Slik bør du trene til lange løp
02:39
Publisert: