Ikea har inntatt norske hjem gjennom sine gigantvarehus i utkanten av byene. Nå planlegger kjeden også et nytt varehus sentralt i Oslo, i tillegg til de veletablerte butikkene på Furuset på Oslo øst og Slependen i Asker/Bærum i vest.

– Vi har det ikke travelt. Rekognoseringen tar tid, og i mellomtiden konsentrerer vi oss om de eksisterende butikkene, sier Ikea-sjef Clare Rodgers.

Ikea etablerte tidligere i år et hentepunkt på Skøyen, men nå vil kjeden altså utvide med et tradisjonelt varehus innenfor ring 3.

Tidligere i år åpnet Ikea et servicepunkt på Skøyen. Møbelgiganten har planer om å feste grepet i hovedstaden ytterligere med et nytt varehus sentralt i byen.
Tidligere i år åpnet Ikea et servicepunkt på Skøyen. Møbelgiganten har planer om å feste grepet i hovedstaden ytterligere med et nytt varehus sentralt i byen. (Foto: Thomas T. Kleiven)

– Investeringene i varehusene gjøres for en periode på 25–30 år. For hvert varehus tar vi med oss lærdom og tester ny teknologi, slik at det vi bygger nå, blir det mest moderne og kan leve langt inn i fremtiden, sier Rodgers.

Flere nye varehus

Ikea har en offensiv etableringsstrategi med planer om fire nye varehus i Ålesund, Tromsø, Vestby og Larvik.

– Så de fysiske butikkene har ikke fått dødsstøtet?

– Nei, kundene vil ta på produktene, så jeg har troen på å vise frem romløsninger og produkter. Kundene vil sitte og prøve sofaen og kjøpe ting med seg hjem. Jeg er veldig sikker på at varehusene lever om 50 år, sier Rodgers, som har 16 år bak seg fra Ikea i Storbritannia før hun overtok sjefsstolen i Norge for ett år siden.

 Ikea tester nå ut nye typer varehus. Ved hjelp av et automatisk plukksystem for lagerdelen av varehuset vil det frigjøres mer plass til inspirasjon og gi en bedre handleopplevelse for kundene. 

– Den nye teknologien som nå utvikles, og etter hvert skal testes ved vårt varehus i Trondheim, vil gi mer plass til kundene og samtidig kortere ventetid for utlevering av varer. 

Svak krone har gjort det mer kostbart for Ikea å importere varer. Kjeden har forsøkt å unngå prisøkninger og har redusert overskuddet fra 68 til 66 millioner kroner i 2016-regnskapet som ble avsluttet ved utgangen av august.

Tapte skattesak

Ikea klarte å øke salget gjennom nytt varehus og e-handel.

– Vi er virkelig fornøyd med veksten på 7,4 prosent, sier Rodgers.

De eksisterende Ikea-varehusene hadde en mer beskjeden vekst på to prosent i forrige regnskapsår i et marked som blir ansett som tøft. Den rendyrkede norske møbelbransjen omsatte ifølge Virkes rapport for 18 milliarder i 2015, og Ikea hadde tre ganger høyere salgsinntekter enn Bohus, som er bransjetoer.

Ikea har det siste året vært i hardt vær på grunn av en skattesak etter at selskapet benyttet en internbank for å finansiere varehus i 2007. Tingretten og lagmannsretten mente eiendomstransaksjonene ikke hadde noe annet formål enn å spare skatt. I november led kjeden et nederlag i Høyesterett mot Skatt øst i et spørsmål om internlån og skatteplanlegging.  

Ikea betalte i fjor 19 millioner i skatt basert på det bokførte overskuddet på 66 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.