Ikea hadde offensive vekstplaner med nye varehus i Vestfold, Ålesund, Vestby og Tromsø. Så ble det stille.

Nå er det klart at Ikea skrinlegger varehusene på alle disse fire stedene. Tomtene Ikea sitter på blir nå solgt.

– Dette har vært en tøff beslutning å ta, sier sjef for Ikea Norge Clare Rodgers.

Spesielt i Nord-Norge og på Sunnmøre har det vært store forventninger i regionen til at Ikea skulle etablere seg med nytt varehus. Fra Tromsø ble det til og med satt opp eget charterfly til nærmeste varehus i Trondheim for å tilfredsstille kundene.

I løpet av det siste døgnet er lokalpolitikerne i de fire områdene informert.

Planene for nytt varehus på Forus utenfor Stavanger og på Furuset i Oslo står ved lag. Også planleggingen av et nytt lager i Vestby vil bli videreført.

De siste årene har Ikea vært under press også i Norge med underskudd i varehusdriften så sent som i 2017.

Nye handlevaner

Rodgers har ikke lagt skjul på at nye handlevaner og digitaliseringen av handelen har gjort strategivalget vanskelig. I fjor gikk antallet besøkende i varehuset ned med 4,4 prosent.

Tallene for 2018 viser at salget til Ikea falt i fjor med 1,4 prosent. Omsetningen var på 7,89 milliarder kroner i fjor. Selskapet fikk en resultatforbedring som ga et overskudd på 110 millioner kroner i Ikea as.

– Ikea var utfordreren i markedet. Nå blir vi utfordret, sier hun.

Rodgers peker på at mange nordmenn allerede føler at de har for mange ting, noe som styrer at forbruket nå går nedover.

Servicesentre floppet

De siste årene har den svenske møbelgiganten gjort flere trekk for å bli mer tilgjengelig.

I Tromsø og Ålesund ble servicesentre etablert i påvente av at varehusene skulle bli reist, mens på Skøyen i Oslo ble det etablert en avdeling for å tette hullet midt i byen.

Her var det mulig å se varene utstilt og gjøre bestillinger, men ikke få med seg varene hjem. Både kjøttbollene og mange av tingene kundene vanligvis forbinder med Ikea var utelatt.

Disse servicesentrene ble heller aldri noen stor suksess. Etter bare to-tre års drift, tok Ikea beslutningen om å avvikle. Avviklingen belastet fjorårsregnskapet med 22 millioner kroner i avsetninger.

– Vi skal stenge alle servicesentrene i Norge. Det ser vi på som en tung avgjørelse, for vi har aldri stengt noe før, sa Ikeas norgessjef Clare Rodgers.

Nå er det altså klart at heller ikke varehusene blir noe av.

Byggetomten på Danebo mellom Larvik og Sandefjord har stått byggeklar i flere år. Tomten ble kjøpt for 11 år siden, men prosjektet stoppet opp i påvente av den endelige investeringsbeslutningen som er blitt utsatt flere ganger.

– Vi ville være helt sikre før vi solgte tomten, sa Rodgers på pressekonferansen.

Løfter Furuset

Nå som Ikea har ryddet i investeringskøen er det klart at kjedene legger fullt trykk på nytt varehus på Furuset. Her er planen å gjøre en utvidelse på naboeiendommen.

– Varehuset på Furuset har hatt behov for å bli modernisert i flere år. Det skal møte kunder fra hele Norge.

Også i Stavanger skal eksisterende varehus utvides.

Ikea-konsernet gjør også opprydning i en annen del av eiendomsvirksomheten. Søstervirksomheten til varehusdridten, Ingka Centres, har eid flere eiendommer i strategiske handelsområder som nå selges unna. Dette selskapet selger nå unna tomter ved Sørlandssenteret, på Danebu, i Ringsaker og Trondheim.

Raskere hjemlevering

I fjor høst varslet Ikea et kostnadskutt på ti prosent. Konsernet er nå inne i en stor transformasjon ifølge Rodgers, som nå gjør flere grep for å tiltrekke nye kunder.

– Kundene skal få se et nytt Ikea i løpet av tre år.

Nye logistikkløsninger og bedre lagerløsninger i Norge skal bidra til at en større andel av kundene skal få levert varer på døren over natten. Nord-Norge skal i større grad betjenes ut fra Trondheim. I dag kjøres varene ut fra Sverige.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skiboms kjøpte bygdas legekontor
Da moren håpet han skulle investere i en urban leilighet kjøpte Morten et gammelt legekontor i ei veiløs bygd.
02:09
Publisert: