Ikea lukket dørene i de aller fleste av sine 374 varehus verden over da koronaviruset slo til. Møbelkjeden anslo da et omsetningsfall på 70–80 prosent.

Nå er alle varehusene unntatt 23 gjenåpnet, og åpningen har gått langt bedre enn ventet med kraftig etterspørselsvekst fra mange som vil pusse opp og fornye hjemmene sine. Ikea tar årlig imot nær 840 millioner kunder i sine varehus.

Kjeden har derfor igangsatt dialog om tilbakebetaling med myndighetene i ni land, der de har fått støtte som følge av nedstengningen. Det opplyser Tolga Öncu, ansvarlig for butikkjedene i Ikeas morselskap, Ingka Group, til Financial Times.

Takk, folkens

På listen over land Ikea fikk støtte fra, står Belgia, Kroatia, Tsjekkia, Irland, Portugal, Romania, Serbia, Spania og USA.

– Vi vet mer nå enn vi gjorde i februar og mars, og da er det riktig å gå tilbake å si «takk så mye, folkens, for å ha hjulpet oss gjennom denne vanskelige tiden, men nå kan vi snakke om hvordan vi kan betale tilbake», sier Öncu til FT.

Han sier at Ikeas førsteprioritet ved starten av krisen var å beskytte sine ansatte og deres familier, da nedstengningen begynte.

– Da tåken lettet, så vi at vi kunne tilpasse oss, og at krisen ikke var så ille og så langvarig som først fryktet.

Åpent i Norge

I Norge har Ikeas syv varehus holdt åpent hele tiden og ingen av de drøyt 3000 ansatt har vært permittert.

– Norge er et av fire land hvor ingen er blitt permittert. Vi har hatt reduserte åpningstider, og har benyttet nye regler for sykemelding og syke barn, men har ikke mottatt kontantstøtte, sier Stine Odland, kommunikasjonsrådgiver i Ikea i Norge.

Møbelbransjen opplevde klondykestemning etter de første ukene med koronakrise i Norge.

Odland opplyser at de norske Ikea-varehusene i vår har hatt økt etterspørsel etter utemøbler, innredning til hjemmekontor samt rydd og fiks-varer, men vil ikke gi opplysninger om omsetning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.