Ikeas grunnlegger Ingvar Kamprad døde 17. januar i fjor.

Siden Kamprads bortgang har det blitt spekulert i hvem som nå egentlig har makten i selskapet. Kamprads tre sønner Peter, Mathias og Jonas, eller styret i Ikea?

Overskuddet i Ikeas morselskap Ingka Holdings var i fjor åtte milliarder svenske kroner svakere enn året før, da overskuddet landet på i overkant av 35 milliarder svenske kroner.

Interne dokumenter som den svenske avisen Expressen har fått tilgang til viser at det nå er uro internt i Ikea.

– Det er veldig, veldig turbulent i organisasjonen nå. Peter Kamprad har ikke den samme følelsen som sin pappa for hvordan man håndterer de ansatte, sier en person med innsyn i Ikea til Expressen.

Ulykkelige sønner

Flertallet i den svenske ledergruppen har ifølge avisen sluttet eller fått andre jobber i konsernet. Dette skal ifølge Expressen ha gjort sønnene dypt ulykkelige.

Samtidig tvinges ansatte til å søke på nytt på sine egne jobber, og i mange tilfeller må de gå ned i lønn. I andre tilfeller tilbys ansatte ni måneders lønn for å slutte i selskapet.

Totalt skal Ikea ifølge Expressen kvitte seg med 7500 ansatte globalt, men skal samtidig ansette 11.500 nye verden rundt med en annen kompetanse.

-Det er smertefullt med slike forandringer, sier styreleder i Ikea, Lars-Johan Jarnheimer, til avisen.

Andre uttalelser som Expressen har tatt del av fra folk internt i Ikea er at omstruktureringen er nødvendig, men at måten det skjer på er unødvendig hard. Andre sier at man ikke bare må legge skylden på sønnene, men at det råder en annen virkelighet i Ikea enn da Ingvar Kamprad hadde styringen.

- Ikke alltid enkle beslutninger

I dokumentene som Expressen har tilgang til beskrives de pågående endringene i tre bølger. Den første bølgen betyr at mange Ikea-ansatte tvinges til å søke nye jobber i konsernet. Andre bølge innebærer at ansatte som ikke passer inn tvinges til å slutte i jobben. Tredje bølge handler om nyrekruttering for å skaffe konsernet den kunnskapen som mangler i dag.

I et brev til ansatte som Expressen har tatt del av skriver Ikeas sjef i Sverige Lena Herder at Ikea nå gjennomlyser alle deler av organisasjonen.

-Vi vet at den endringen vi gjør, i den størrelsen, gjør at vi tvinges til å ta beslutninger som ikke alltid er enkle.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.