Inditex, som eier kleskjedene Zara, Bershka og Pull & Bear, opplyser i en melding at nettsalget deres økte 50 prosent i første kvartal og hele 95 prosent i april, i samme periode som opp til 88 prosent av butikkene deres holdt koronastengt.

Konsernet sier at det regner med at rundt 25 prosent av salget deres vil være online i 2022, opp fra 14 prosent i 2019.

Likevel stupte omsetningen totalt: Salget falt til 3,3 milliarder euro i årets tre første måneder, ned fra 5,9 milliarder euro i fjorårsperioden. Dette førte til et kvartalstap på 409 millioner euro for det spanske selskapet.

Nedstengningen fører til at eksisterende trender akselererer, noe som tvinger handelsselskaper til å satse mer digitalt, sier Sophie Lund-Yates i Hargreaves Lansdown til BBC.

– Zara-eierne satset allerede på netthandel, men koronakrisen har gjort onlinesalg viktigere enn noen gang før, når fysiske butikker tvinges til å stenge en periode, sier hun.

Stenger mindre butikker

Inditex opplyser at konsernet vil bruke 900 millioner euro de neste tre årene på store, sentraliserte butikker og nettplattformen sin. Samtidig vil 1000 mindre butikker bli stengt. Konsernet venter at de fleste av butikkene deres vil være gjenåpnet innen utgangen av denne måneden.

Her tar New York første skritt mot gjenåpning
Den første av fire faser etter NYCs lockdown er igang.
00:42
Publisert:

I midten av mai skrev DN at Inditex-eieren, spanjolen Amancio Ortega, som er en av verdens aller rikeste personer, får stor glede av den norske statlige koronabidragsordningen.

Ved tildelingen i mai ble det nemlig kjent at kleskjeden Zara får 3,3 millioner kroner av den norske stat, og dermed er blant de selskapene som har fått aller mest bidrag til nå.

Eies av en verdens rikeste

Zara har slitt tungt i Norge under koronakrisen og hadde en inntektssvikt på 44 prosent i mars, ifølge tall de selv har oppgitt.

Ifølge beregningene til finanstidsskriftet Forbes er Ortega verdens sjette rikeste person med en anslått formue i fjor høst på 68,5 milliarder dollar.

Ortegas formue tilsvarer 688 milliarder norske kroner. Det er 200 milliarder mer enn det regjeringen foreslår å bruke over statsbudsjettet i revidert nasjonalbudsjett som følge av koronakrisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.