Reaksjonene har vært sterke etter at en ansatt i SEB meldte på sosiale medier at prisen på en øl og et rekesmørbrød nå var kommet opp i 422 svenske kroner.

Nærmere undersøkelser viste seg at smørbrødet på Landvetter flyplass kostet 269 kroner.

Prisen overgikk Sveriges mest kjente rekesmørbrød som selges i Gothia Towers i Göteborg. Her selges et king size rekesmørbrød med 200 gram reker for 265 kroner.

SEB-økonom Johan Javeus' innlegg på X (tidligere Twitter) vekket sterke reaksjoner. Og nå har de høye prisene på høye smørbrød fått konsekvenser i det som har utviklet seg til et svensk «räckmacka-gate».

Swedavia, som er et statlig eid selskap som driver de største flyplassene, stiller nå krav til hvor høyt kiosker, kafeer og restauranter kan sette prisene.

– Prisene på flyplassen skal ikke være mer enn 10 prosent høyere enn tilsvarende produkter ellers i byen ifølge vår nye strategi, sier Charlotte Ljunggren som er markedssjef i Swedavia til Dagens Industri.

Kundene har gitt entydige tilbakemeldinger om hva de mener om prisene i en tid hvor mange har presset økonomi.

– Da vi gjorde vår store kundeundersøkelse så var prisnivået ett av flere viktige aspekter. Derfor skal vi nå innføre et pristak i tillegg til å øke bredden og variasjonen i tilbudet, sier hun til DI.

Også i Norge er leieinntektene på flyplassene en viktig inntektskilde for Avinor. Inntektene fra taxfree-butikker har i en årrekke bidratt til å subsidiere mindre flyplasser. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik strekker du kylling-søndagsmiddagen helt til tirsdag: – Så lett at selv et barn kan klare det
Helstekt kylling er noe av det flotteste du kan sette på søndags-middagsbordet, men hva skal du gjøre med restene etterpå? Her får du tips til to retter du kan lage fra kyllingrestene.
03:00
Publisert: