Jacob Schram hadde en nøkkelrolle i bensinstasjonsgiganten Statoil Fuel & Retail i en årrekke og ledet re-brandingen til det nye navnet Circle K.

Underveis var det mange røffe slag, blant annet da han måtte gjøre en opprydning blant franchisetagerne i 1999.

Under høstmøtet til Dagligvareleverandørenes forening (DLF) fortalte han om metoden som ble brukt. Han delte kjøpmennene inn i fire grupper vurdert ut fra evne og vilje. Schram ga de ulike gruppene navn hentet fra Disney-verdenen.

– De med lav vilje og evne er B-gjengen, sa Jacob Schram.

Han viste frem en skjematisk inndeling der de ulike gruppene med kjøpmenn ble kategorisert og sammenlignet med kjente fjes som Donald, Fetter Anton og Mikke Mus.

B-gjengen var det virkelig ikke håp for, i toppsjefens øyne.

– Er du B-gjengen, er det bare en ting som gjelder: Ut.

Strategien ble ikke gjennomført uten spetakkel.

– Jeg engasjerte meg personlig for å få de ut. Vi havnet i rettsinstanser og på forsider, fortalte 56-åringen.

Bensinstasjonskjeden hadde et landsomfattende nett med 300–400 stasjoner. Bare et fåtall var kjedens egeneide stasjoner, mens de fleste var drevet av selvstendige kjøpmenn gjennom en franchiseavtale.

– Jeg måtte ha et språk de forsto. Jeg kunne ikke komme med McKinsey-figurer, sa den tidligere McKinsey-konsulenten.

I foredraget, der en rekke topper i norsk dagligvare satt på tilhørerbenken, advarte han mot så mye mangfold og anarki at man ikke klarer å flytte seg.

Skjellsettende

Den tidligere Circle K-toppen forteller også om den svært omfattende prosessen med å skifte merkenavn fra Statoil til dagens Circle K etter at virksomheten var kjøpt opp av det kanadiske selskapet Alimentation Couche-Tard.

Det manglet ikke på skeptikere da det ble besluttet å forkaste et vel innarbeidet merkenavn for å gå over til et globalt brand.

– Det var skjellsettende. Det handlet om å ta risiko.

Da hadde bensinstasjonsvirksomheten som var spunnet ut av Statoil rukket å ekspandere til en rekke europeiske land med hovedkontor i Norge. Schram hadde fått i oppgave å bygge en selvstendig bensinstasjon-virksomhet løsrevet fra Statoil da han en dag fikk høre planene om at kjeden skulle få nye eiere.

– Vi hadde akkurat flyttet ut og fått egen leilighet, så ble vi nærmest tvangsgiftet bort, sier han med et glis.

– Jeg strittet litt imot, erkjenner han.

I ettertid ser han positivt på beslutningene. Han viser til at kjeden har levert gode tall fra dag én.

– Det ble et eventyr.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidligere Rema-butikkeier: – Du er ikke kjøpmann lenger, men en slave
Vibecke Wiik får et sug i magen når hun nærmer seg butikken hun drev i tre år. Her forklarer hun hvorfor.
03:08
Publisert: