Moods of Norway-gründerne Jan Egil Flo og Simen Staalnacke, og en gruppe ansatte har kjøpt opp det meste av eiendelene etter konkursen til en ukjent pris.

– Vi måtte jo redde selskapet. Vi har fortsatt tro på det, sier gründer og styreleder Jan Egil Flo til DN.

Det blir opphørssalg i Moods-butikkene fra fredag klokken ti og de neste månedene. Hva som skjer med klesmerket etter det, er uklart.

– Nå tar vi en fot i bakken, to steg tilbake, og så tar vi det derfra, sier Flo.

Det er innmaten i selskapene Moods of Norway as og Moods Wholesale as som er solgt. Det som ikke følger med av eiendeler, er kundefordringer og noen mindre aktiva.

Dermed vil Moods of Norway fortsatt ha hovedkontor og butikker i Stryn. Flo sier de som har vært ansatt i Stryn og som ikke allerede har fått seg ny jobb, vil få den gamle jobben tilbake. De ansatte fikk beskjeden tirsdag.

Avtalen mellom banken og gründerne gjelder bare under opphørssalget. De nye eierne må få frisk egenkapital på bordet for å redde klesmerket.

Banken gir nødhjelp

Det var Sparebanken Sogn og Fjordane som sa nei til å finansiere Moods of Norway videre ved konkursen 20. september. Den samme banken er nå med gründerne for å finansiere driften i en periode, forteller leder for bedriftsmarked, Kjetil Bjørset, til DN.

– Vi har gitt kjøperne av Moods of Norway en kortsiktig kredittordning under opphørssalget og håper det kan bidra til å få dekket noen av bankens krav, sier han.

Siden eiendelene er flyttet til et nytt selskap, betyr det at banken har gitt kreditt og sikret rett til å få en andel av fortjenesten fra salget i det selskapet.

Gjelden i de to selskapene som gikk konkurs var på 112 millioner kroner og verdiene ble anslått til 70 millioner kroner, ifølge en oversikt fra bostyret. Ved sist årsskifte hadde konsernet bankgjeld på vel 21 millioner kroner. Banken vil ikke ut med hvor stort krav det har.

– Har banken håp om å få dekket alle krav?

– Av erfaring er det vanskelig å vurdere så tidlig i prosessen, men vi har et håp om det. Vi mener dette er beste løsning for alle parter, sier Bjørseth.

– Vil dere være med å finansiere en eventuell omstart av Moods of Norway?

– Det har ikke vært et tema og det kan bare tiden vise. Men det skal jo en del til for at vi går inn i dette igjen.

Ønsker færre butikker

Det var lokalavisen Fjordingen som meldte om gjenopplivingen tirsdag.

– Vi har kjøpt tilbake hele konkursboet, Brandstad-kjeden, Moods USA, Moods Sverige, varelager, innbo, og varemerket, selvsagt. Alt! sa Flo til Fjordingen.

Han bekrefter overfor DN at man ser på muligheten for å organisere driften på nytt og at antall fremtidige butikker kan bli færre.

– Det blir ingen satsing med 20 butikker i USA igjen, det er helt sikkert! Men vi har gjort mye riktig også, så når vi har brukt en måneds tid på å rydde opp i det gamle, og kjørt opphørssalg, må vi finne ut hvordan vi skal gå frem fra årsskiftet av, sier Flo.

Han regner med at Moods-butikkene drives som normalt frem til jul.

– Vi har gått kraftig ned i vareutvalg, så størrelsen på butikkene våre i dag matcher ikke vareutvalget. Derfor kan vi kvitte oss med en del butikker. Vi eier jo også hele Brandstad-kjeden, og den driftes som normalt. Gjennom Brandstad-butikkene vil vi drive stordistribusjon av Moods, så på én måte går vi nå tilbake til røttene våre, da vi satset på herreklær, sier Jan Egil Flo.

Fem bydere

Bostyrer Asbjørn Løvik hos Sunnfjordadvokatene sier det var gründerne som bød mest for å overta eiendelene.

–Det var fem ulike grupperinger som la inn bud og eiendelene ble solgt til dem som ga mest, sier Løvik.

Han vil ikke si hvor stort kravene i konkursboet er, eller hvor stor andel av kravet som blir dekket av at innmaten nå er ute av boet.

– Prisen må du snakke med kjøperne om, sier Løvik.

Flo ønsker ikke å kommentere prisen overhodet og jobber mot klokken for å få klesmerket til å produsere igjen.

Om grunnene til konkursen er det kjent at en valutasmell har gitt store ekstrakostnader og Flo sier en styrking av kronen kan få betydning for utenlandssatsingen fremover. Hva som skjer med Moods-butikken i Hollywood i Los Angeles, vet han ikke ennå.

– Vi driver den som før, og det vil vi til å gjøre frem til leiekontrakten går ut i juli neste år. Da må vi ta en avgjørelse på hva vi velger å gjøre i USA, sier Flo.(Vilkår)

Moods of Norway-gründer i 2011: – Med blendende norsk natur og et rosa badekar kan det aldri gå feil
På det meste var Moods of Norway verdsatt til 540 millioner kroner. Så gikk de konkurs. I 2011 møtte DN gründerne bak det norske motehuset på en rosa båt for å snakke om suksessen. Les historien om klesmerket i lenken under.
03:26
Publisert: