Yuliya går på college i New York og har fått ekstrajobb hos Amazon Books – netthandelgigantens egen bokhandel midt på Manhattan, som åpnet i fjor. Hun forteller ivrig om hvordan Amazon lokker kunder til butikklokalet vis-à-vis Empire State Building.
– Alle bøkene her har fått minst fire av fem stjerner i vurdering på nettet, sier 19-åringen, som ikke ønsker etternavnet sitt i DN.
Tilbakemelding fra flere millioner kunder på internett i USA brukes til å skifte ut sortimentet i hyllene hver uke. Kundene kan enten betale på forhånd, hente boken i hyllen, skanne den og spasere ut – eller betale i kassen. På vei ut ligger en trendy kaffebar.
Amazon har åpnet 17 fysiske bokhandlere i USA. Målet er at kundene skal hjelpe seg selv: Betale på internett og slippe kø.
– De unge synes det er «so cool»! De vil heller gå her enn i en vanlig bokhandel, sier Yuliya.
Flere Amazon-angrep
Amazon angriper på flere områder: Gatekiosker uten kasseapparat under navnet AmazonGo rulles ut og skal bli inntil 3000 utsalg bare i USA. I september åpnet også butikken Amazon «4-Star» i New York, med et utvalg av de best rangerte produktene fra hele sortimentet i nettbutikken.
Direktør Harald Andersen i handelens bransjeorganisasjon Virke tror trenden blir den samme når Amazon inntar Skandinavia det neste året.
– Dette er fremtidens handel, utbryter Andersen.
Amazon er i ferd med å åpne et sentralt lager i Sør-Sverige og kan åpne en skandinavisk nettbutikk i løpet av vinteren.
– Kan Amazon true klassiske butikkjeder også i Norge?
– Ja, absolutt. Det er feil å tenke på amerikanske Amazon – eller kinesiske Alibaba – som spillere innen netthandel. De tenker helt uavhengig av salgskanal på hvordan de skal komme tettest mulig på kunden, og derfor har de også fysiske butikker. Og de er utrolig flinke til å bruke data for å vite mer om kundene.
– Når kommer første kasseløse butikk til Norge?
– Vi har en tendens til å overdrive utviklingen på kort sikt, men å være for konservativ på lang sikt. Jeg tror det vil ta mer enn to år, men mindre enn ti før dette er veldig vanlig i Norge, sier Andersen.
Og han tror Amazons utbredelse kan få betydning, om det starter distribusjon i Norge.
Tester med vinservering
Amazon begynte som en bokhandel på nett for over 20 år siden og er i dag desidert største portal for netthandel globalt. Giganten tar fra tradisjonelle butikker.
Tidlig i oktober meldte USAs største bokhandlerkjede Barnes & Noble at virksomheten er til salgs etter flere års salgssvikt og store underskudd. Omsetningen er mer enn halvert på seks år, ifølge CBS News.
Barnes & Noble har rundt 630 utsalg i USA, er notert på New York-børsen og var på det meste verdsatt til over to milliarder dollar i 2006, ifølge Forbes. I dag er verdiene på rundt 400 millioner dollar. Nedgangen forklares med nettopp den harde konkurransen fra netthandel, der Amazon er den klart største aktøren i USA.
Barnes & Noble har heller ikke klart å utfordre giganten på nettet – deres egen nettbokhandel «Nook» har siden toppen i 2014 mistet nesten fire av fem kunder.
Nå forsøkes andre ideer, som å åpne bar med øl- og vinservering i flere bokhandlere. Analytikere innen detaljhandel mener nye eiere må investere mer digitalt.
– Hvis de kan komme på noe som redder selskapet, er det veldig bra. Men det er en lang motbakke, sier Craig Johnson i Customer Growth Partners, til CBS.
– Å drive en vanlig bokhandel som bare selger bøker tilhører dessverre snart fortiden.
Straffet på børs
Denne uken har riktignok Amazon-aksjen fått gjennomgå på Wall Street.
Selskapet la torsdag denne uken frem et resultat på nesten tre milliarder dollar, som gir et resultat per aksje på 5,75 dollar, i tredje kvartal. Dette var langt bedre enn analytikerne ventet.
Men omsetningen havnet på 56,6 milliarder dollar, noe som skuffet markedet.
Aksjen stupte over fem prosent i etterhandelen da tallene kom torsdag kveld og er ned 18 prosent så langt denne måneden. Aksjen er imidlertid opp nesten 40 prosent så langt i år.
Ikke bare på nettet
Gründer og katalogdesigner Roger Shepherd (70) er innom Amazons bokhandel ved Empire State Building på Manhattan for første gang. I løpet av ti minutter fikk han byttet et gammelt nettbrett med et nytt.
– Da vil jeg gjerne snakke med en «ekte» person, i stedet for å kommunisere via internett, sier han, og utbryter:
– Det er så mye ensomhet på nettet! Jeg kommer heller til å handle her på vei til jobben når jeg kan.
Amazon har justert forretningsmodellen gradvis siden 2015, ved å åpne fysiske utsalgssteder. Den største nyheten i høst er planene for inntil 3000 kiosker kalt AmazonGo, en konkurrent til butikkjeder som 7-Eleven, ifølge Bloomberg News. Amazon-sjef Jeff Bezos har sagt at nøkkelen til suksess er å tilby noe mer enn bare nye produkter eller en spennende meny.
Amazon prøver å lykkes med selvbetjening og eliminere køer i kassen.
– Hvis vi tilbyr den samme handleopplevelsen som andre har, vil det aldri fungere, sa Bezos nylig på et arrangement i Washington, D.C., ifølge Bloomberg.
Færre bøker, mer tekno
I Amazon-butikken på Manhattan strømmer de første kundene til i minuttene etter åpningstid. At det bare selges bestselgere, gjør at utvalget er mindre enn i en tradisjonell bokhandel. Noe av plassen er også viet til å selge elektronikk.
– Veldig mange vet hva de vil ha på forhånd. Noen er på jakt etter inspirasjon, sier Yuliya.
– Jeg tror dette er fremtiden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.