Hytteforbudet i kombinasjon med finværet bidro til et kraftig dytt i salget for Jernia, jernvarekjeden som eies av Stein Erik Hagens Canica.

– Vi har fortsatt noen titalls permitterte, særlig på Vestlandet der det ikke har kommet skikkelig i gang ennå. Men vi håper alle disse vil være i jobb igjen om en uke eller to. Alle butikkene våre er nå åpnet bortsetter fra at vi har valgt å holde butikken på Stovner stengt ettersom dette er episenteret for smitte i Oslo-området, sier Jernia-sjef Espen Karlsen.

Butikker som selger varer til hjem og hobby har svært gode tider, med en kjempetopp rundt påsken da kortbruken var opp 40 prosent på hjemartikler, ifølge statistikk fra DNBs kortbrukere. Forbruket var fortsatt ti prosent over fjoråret ved siste måling, viser DNs kartlegging av koronakrisens påvirkning på forbruket.

Butikker utenom dagligvare har hentet seg godt inn igjen etter at Norge stengte ned 12. mars, mens restauranter og fast-food fortsatt ligger langt under fjoråret.

Særlig i Osloområdet har Karlsen fått merke at folk flest var hjemme i påsken.

– Vi selger både flere griller, bålpanner og hageutstyr enn i fjor. Og det er blitt solgt enormt med interiørmaling før vi nå etter påske ser kraftig løft i eksteriørmaling også. Så dette har virkelig vært våren for å fikse i hagen, pusse opp og male. Flere butikker i Osloområdet har 50–60 prosent vekst sammenlignet med samme periode i fjor, sier Karlsen.

– Jeg tror jo ikke dette vokser inn i himmelen, for når folk er ferdige med å pusse opp og fikse ting, skal de nok gjøre noe annet. Men samtidig ligger alt an til at nordmenn holder seg i eget land i sommer, og det er gull for oss, sier han.

– Samtidig har dere vel også butikker i hyttekommunene som ikke har solgt noe særlig så langt?

– Det er helt riktig. Der har det så langt vært ganske stille, men det blomstrer jo der nå som hytteforbudet er opphevet, sier han og legger til at første halvår i år vise pen vekst sammenlignet med i fjor.

Oppbemanner

Også varehuskjeden Jula har økt omsetning, ifølge Johnny Albøge som leder Jula-kjeden i Norge.

– Vi har en pen vekst fra i fjor og ligger over budsjett takket være fint vær og at mange nordmenn holder seg hjemme og vil pusse opp i hus og hage, sier Albøge.

Jula har ingen permitterte eller stengte varehus. Det har heller ikke Biltema. Norgessjef Dag H. Bergby er nå på jakt etter flere ansatte og vurderer å utvide åpningstidene.

– Kundemassen har vært stabilt bra i hele perioden, men det spesielle er at snittsalget har økt kraftig. Det er tydelig at folk er flinke til å hjelpe hverandre og handle for naboer og familie når de først er ute, skriver han i en epost til DN.

– I tillegg la vi tidlig til rette for at kunder som var i risikogrupper kunne handle uten å gå inn i varehuset. Det er blitt en suksess med over 1000 brukere hver dag, skriver Bergby.

Administrerende direktør Stine Trygg-Hauger i Clas Ohlson Norge (i midten) merker godt folks ryddeiver under koronakrisen. Fv: Christian Hegstad og Lene Oen i Clas Ohlson Norge.
Administrerende direktør Stine Trygg-Hauger i Clas Ohlson Norge (i midten) merker godt folks ryddeiver under koronakrisen. Fv: Christian Hegstad og Lene Oen i Clas Ohlson Norge. (Foto: Javad Parsa)

Stine Trygg-Hauger, norgessjef for Clas Ohlson, har ikke lov til å si noe om salgstallene i april ettersom konsernet er børsnotert i Sverige.

– Men jeg kan si såpass at vi opplever at vi er veldig relevante om dagen. I starten av koronakrisen gikk det mye i utstyr til hjemmekontor; alt fra hodetelefoner til printere. Senere ble det tydelig at folk lager mer mat hjemme og trenger utstyr til mat- og kjøleskapsoppbevaring.

– Og så rydder folk mer. Vi har en dobling i salget av smarte oppbevaringskasser og også et løft i vår lagringstjeneste der kunder via app kan booke henting av ting de vil ha sendt unna til lagring. Ellers ser vi at mange er blitt interessert i å dyrke ting, så det er tydelig at det er en del som har store ambisjoner for årets hagesesong, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.