Fallende omsetning, underskudd og lekkasjer til flere andre bransjer. Jernvarekjeden Jernia har hatt sine utfordringer, men nå tror den nyansatte sjefen Espen Karlsen at kjeden skal finne sin plass.

– Vi skal modernisere faghandelen i Jernia. Vi skal hjelpe kundene til å lykkes, både i hagen, i oppussing og på kjøkkenet.

«Nye» Jernia

Jernia har opplevd bransjeglidning både fra den nye underskogen av kjeder innen bredt vareutvalg, som Biltema, og fra mer rendyrkede kjøkkenkjeder som Kitch'n. Når «nye» Jernia presenteres er målet å bli tydeligere. 

– Det blir spennende å vise frem det nye retailkonseptet når den første butikken åpner i august. Det er store forandringer, og det handler om å finne seg selv.

– Hva kutter dere bort?

– Vi kutter i sortimentet på ting som ikke er viktig for at kunden skal lykkes i hjemmet. For eksempel innen personlig hygiene som barbermaskiner og hårfønere. Der er andre bedre, sier Karlsen.

Et fåtall butikker er lagt ned. Mens mange av de hurtigvoksende kjedene innen bredt vareutvalg utfolder seg i big box-bygg i handelsparker med svært enkel kjøreadkomst, er de fleste av Jernia-butikkene å finne i kjøpesentre og handlegater. Karlsen forteller at de nye butikkene skal bli en enda mer attraktiv leietager for kjøpesentre. 

Han mener kjeden fortsatt står seg på en lokal forankring. Kvaliteten skal være så høy at skruene skal være mulig å skru ut igjen.

Opphopning av underskudd

Jernia har i flere år hatt store underskudd. I fjor ble underskuddet for grossistselskapet Jernia as snudd fra  minus 37 millioner til seks millioner i overskudd. Butikkdriften i Jernia Detalj fikk redusert underskuddet fra 60 millioner i 2015 til 46 millioner kroner i fjor. I løpet av tre år har de to selskapene et samlet underskudd på 174 millioner kroner. 

– Regnskapene er preget av omsetningsfall fordi vi har ryddet opp og skilt ut, sier Karlsen og bekrefter at enkelte butikker har hatt omsetningsfall.

I 2015 fikk Jernia Detalj overført 60 millioner kroner i konsernbidrag.

– Når vil de egeneide Jernia-butikkene få overskudd på bunnlinjen?

– Vi vil ikke få overskudd i år heller. Høsten vil vise hvor lang tid det kan ta.

Nå er Jernias søsterkjede Kremmerhuset (interiør) flyttet over til morselskapet Canica og Proffpartner er solgt ut.

– Vi har lagt en strategi for å rendyrke Jernia som egen kjede og ta en sterk posisjon i markedet.

Nina Camilla Hagen Sørli, som er Stein Erik Hagens datter, forlot tidligere i år vervet som styreleder i Jernia og ble erstattet av Kjetil Wisløff, som har fartstid fra Canica-systemet.(Vilkår)

Det kom bare en overraskelse da statsministeren møtte pressen før sommeren
Erna Solberg tok stortingspresident Olemic Tommessen i forsvar
01:25
Publisert: