Jone Stangeland og Sindre Ertvaag gliser fornøyd der de kikker opp på hundrevis av dekk i det store lagerlokalet i Sandnes. Nå er det bare advokatpirk som kan spolere transaksjonen som gjør Ertvaag-familiens selskap Camar til medeiere i Stangeland-familiens dekkselskap Norgesdekk.

– Det er ikke mange selskaper som dette i regionen, sier Sindre Ertvaag.

Norgesdekk er landets største dekkgrossist med en omsetning på 766 millioner kroner i fjor og et driftsresultat på 87 millioner kroner. Hva Ertvaag-familien har betalt for en tredjedel av aksjene, vil ikke partene si noe om, men etter det Dagens Næringsliv har grunn til å tro er hele virksomheten priset til opp mot 800 millioner kroner.

Traktordekk var starten

Det var nesten en tilfeldighet at Stangeland-familien havnet i dekkbransjen. I 1984 var Jone Stangelands far, Arne Stangeland, bonde og lei av høye priser på traktordekk. Dermed reiste han til Danmark for å kjøpe nye dekk til traktoren.

– Den danske forhandleren sa at jeg hadde plass til to ekstra dekk i bilen. Hva skal jeg med dem, spurte jeg. Da svarte dansken at hvis jeg ikke var smart nok til å forstå det, skulle jeg ikke ta de med, sier Stangeland.

Danmark-turen endte med at Stangeland kom hjem med to par dekk. Siden har businessen vokst jevnt og trutt.

– Hvordan er det nå å slippe eksterne inn på eiersiden?

Sindre Ertvaag i Camar (til høyre) kjøper seg inn i Norgesdekk. Han har overtatt Porschen på bildet av sin far John Arild Ertvaag. Til venstre Jone Stangeland.
Sindre Ertvaag i Camar (til høyre) kjøper seg inn i Norgesdekk. Han har overtatt Porschen på bildet av sin far John Arild Ertvaag. Til venstre Jone Stangeland. (Foto: Tommy Ellingsen)

– Jeg kjenner jeg har tatt dette en etappe nå. Jeg har styrt dette i over 30 år. I andre selskaper skifter en oftere ledere. Jeg tror det kan være greit med nye impulser, sier Arne Stangeland.

Eneste nedturen for Stangeland kom da private equity-selskapet Borea kom inn på eiersiden i 2008 da.

– Vi ble ikke enige om retningen for selskapet. Vi ville satse på grossistleddet, mens de ville satse på detaljistleddet, sier Jone Stangeland.

Det endte med at Stangeland-familien kjøpte ut Borea av grossistleddet.

– Du kan si det var et godt valg, sier Stangeland.

Nå er Stangeland-familiens dekkselskap Norgesdekk den største dekkgrossisten i Norge og den mest lønnsomme i Norden. Jone Stangeland legger ikke skjul på at han har store forventninger til å få inn Ertvaag-familien på eiersiden.

– De har penger og finansiell styrke. De kan bli viktige fremover. Det er en stor konsolidering på gang i Europa. Det kommer til å skje ting også i Norge og Norden, sier Jone Stangeland, som ikke legger skjul på at han ønsker å ta en aktiv rolle i konsolideringen i bransjen.

Første store deal helt alene

Sindre Ertvaag har i flere år fulgt med på utviklingen til Norgesdekk.

– Jeg traff Arne Stangeland for første gang da vi begge var på vinterkjøring i Åre for tre år siden, sier han.

Norgesdekk er landets største dekkgrossist med en omsetning på 766 millioner kroner i fjor og et driftsresultat på 87 millioner kroner.
Norgesdekk er landets største dekkgrossist med en omsetning på 766 millioner kroner i fjor og et driftsresultat på 87 millioner kroner. (Foto: Tommy Ellingsen)

Ertvaag er sønn av den mer kjente investoren John Arild Ertvaag. Nå har Sindre Ertvaag tatt over styringen av familieselskapet Camar, som ved utgangen av fjoråret hadde en bokført egenkapital på vel en milliard kroner. Det store bykset i Ertvaag-familiens verdier kom etter salget av bilselskapet Miklagruppen for to år siden.

– Dette er den største investeringen jeg gjør på egen hånd, sier Ertvaag.

Fjoråret ble brukt til å sette en fot i bakken og jobbe med hva familieselskapet skal drive med fremover.

– Vi har aldri hatt mye penger før nå. Vi hadde masse gjeld i selskapene og privat. Plutselig var det masse penger da vi åpnet nettbanken. Det kan gi en skummel rus å ha masse penger på kontoen, sier Sindre Ertvaag.

Derfor tror han det har vært sunt å vente litt etter at salget av Miklagruppen som ga familien opp mot 900 millioner kroner i gevinst.

– Hvis du begynner å tro at tusen der eller titusen der ikke betyr noe, vil det gå dårlig med butikken din, sier Ertvaag.

Han kjenner også på det han kaller en ærefrykt for å ta over butikken etter faren.

– Alt jeg har, er på grunn av far. Jeg håper ikke at jeg roter bort alt, sier Ertvaag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.